Dure hotelkamer bezorgt minister slapeloze nacht

Wat gebeurt er als een `vrouw van het volk', zoals ze zichzelf afficheert, opeens minister van Buitenlandse Zaken wordt, de wereld over moet vliegen en in luxe hotels mag overnachten?

Ze schrikt als knipmessende diplomaten haar een `kamer' à zesduizend gulden per nacht binnenloodsen. ,,In het midden was een wenteltrap, er waren tientallen kamers en het bed was groot genoeg voor een gezin van vijf. `Slapen we hier met ons allen?', vroeg ik.''

De nieuwe Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Makiko Tanaka, deed deze ontboezeming gisteren in het parlement.

Afgelopen weekend moest ze in China zijn en haar diplomaten hadden de presidentiële suite in een luxe hotel naast het regeringscentrum geregeld. Gisteren deed ze er kleurrijk verslag van en de media smulden.

Een commerciële televisiezender stuurde de correspondent in Peking naar het bewuste hotel om de kijker thuis beelden van de marmeren wenteltrap en de vele slaapkamers voor te schotelen. De oppervlakte van de suite was 250 vierkante meter, terwijl een modaal gezin in Tokio blij mag zijn met een appartement van zestig vierkante meter.

Tanaka is multimiljonair, maar ze heeft het imago van een huisvrouw in de politiek, de enige in het Japanse politieke centrum die haar gezond verstand nog niet kwijt is, en dus is ze immens populair.

,,Ik zag de gezichten al voor me van mensen die denken: `dus zo overnachten premiers en ministers'.'' Minister Tanaka liet zich verhuizen naar een kleine suite, die nog altijd 1.800 gulden per nacht kostte. De vergezellende diplomaten ,,raakten in paniek'', aldus Tanaka, ,,maar voor mij was een kamer van zeshonderd gulden al genoeg geweest''.

Haar ministerie is de laatste maanden in opspraak wegens oneigenlijk gebruik van fondsen. Een diplomaat die op kosten van het ministerie renpaarden en een appartement kocht, is inmiddels gearresteerd. Maar zo ongeveer het hele ministerie zou overheidsgeld voor privé-doeleinden gebruiken en een intern onderzoek loopt nog steeds. Diplomaten aarzelen echter met het overhandigen van documenten.

Na haar diplomaten een dreun te hebben gegeven met haar publiekelijke onthullingen zei Tanaka in de camera van het interne televisiecircuit: ,,Het hele ministerie zit nu naar deze beelden te kijken. Ik verwacht dat (de documenten) tevoorschijn komen als ik op het ministerie terugkeer.'' Moedeloos van het mediatoneel van Tanaka verzuchtte een oppositielid: ,,Waarom geeft ze haar secretaris-generaal niet gewoon opdracht?''

    • Hans van der Lugt