Dorp geobsedeerd door seks

Naast componist Goran Bregovic deelt Nana Djordjadzes 27 Missing Kisses wel meer met de wondere wereld van Emir Kusturica: een licht absurd magisch-realistisch universum, een vleugje nostalgie, en een losse, chaotische structuur.

Het door Iraklij Kvirikadze (scenarist van Luna Papa) geschreven verhaal biedt een geheel gefantaseerde wereld. Of dat nu is om de deprimerende politieke werkelijkheid in Georgië - geboorteplaats van Djordjadze - te ontvluchten blijft speculatief. Wat we nu te zien krijgen door de ogen van de veertienjarige Sibyl is vrij karikaturaal. Iedereen in het dorpje Krasnyje Utki is geobsedeerd door seks; promiscuïteit en overspel zijn de norm. Dat deze jacht naar collectieve bevrediging wel mis moet gaan is duidelijk. Jaloezie is immers menselijk. Zo bestookt een luitenant zijn overspelige vrouw met mortieren: liefde heeft altijd een schaduwzijde.

Sybil is verliefd op de 41-jarige Alexander, die in een typerende scène staand op de boeken van Marx een vrouw op de keukentafel bevredigt: de Sovjet-ideoloog gereduceerd tot seksueel hulpstuk. Zijn zoon Mickey is weer verliefd op Sibyl. Andere dorpsbewoners vrijen er ook lustig op los, de laatste restjes inhibitie overwonnen hebbend na de vertoning van Emmanuelle in de plaatselijke bioscoop. Temidden van deze libertijnse chaos is een oude, Franse kapitein met z'n verweerde schip op sleeptouw nostalgisch op zoek naar de zee.

De structuur van de film is nogal episodisch. Soms volgen we Sibyl, soms Alexander, Mickey of de andere dorpsbewoners. Veel blijft ook onduidelijk: waarom is Sibyl verliefd op Alexander? Misschien is het zoeken naar psychologische motivatie in deze film niet terecht en gelden andere wetten. Maar als de film als satire op de genotzoekende moderne Rus kan worden gezien, blijft dit nogal ongewis. Zoals veel in de film.

27 Missing Kisses. Regie: Nana Dzjordzjadze. Met: Nino Kuchanidze, Eugenij Sidichin, Shalva Iashvili, Pierre Richard, Amalia Mordvinova, Pjotr Levani. In: Pathé Arthouse, Ketelhuis, Amsterdam; Cinerama, Rotterdam en nog 3 theaters.

    • André Waardenburg