De Boer ook positief bij tweede test

De dopingtest die Frank de Boer heeft ondergaan, blijkt ook bij de contra-expertise positief. Bij de verdediger van Barcelona en het Nederlands elftal werd bij een tweede onderzoek in Lausanne een nandrolonwaarde van 7,1 nanogram per milliliter gemeten, ruim vijf boven de limiet. De eerste test gaf een waarde van 8,6 aan.

FC Barcelona maakte dit gisteren bekend. De advocaat van De Boer, mr. C. Hellingman dreigde vervolgens met een forse schadeclaim tegen de Europese voetbalunie UEFA als De Boer daadwerkelijk wordt veroordeeld. ,,De goede naam en eer van Frank is nu al aangetast'', zei de raadsman gisteren voor de NOS-televisie. ,,In principe ligt die schadeclaim altijd al klaar. Uit de literatuur blijkt dat geen echt onderzoek is gedaan naar de mate waarin het lichaam zelf nandrolon aanmaakt.''

Frank de Boer onderging op 15 maart na afloop van de UEFA-Cupwedstrijd van FC Barcelona tegen Celta de Vigo een dopingcontrole. Op 8 mei bleek het resultaat positief. De Boer ontkent dat hij bewust het verboden spierversterkende middel heeft gebruikt.

De aanvoerder van het Nederlands elftal verkeert al een week in de wetenschap dat de uitslag van de contra-expertise positief is. Ook bondscoach Van Gaal was hiervan op de hoogte. Op advies van zijn advocaat hield De Boer de uitslag van de test, die vorige week dinsdag plaatsvond, geheim. Het tegenonderzoek werd op verzoek van De Boer uitgevoerd door het dopinglaboratorium van het Internationaal Olympisch Comité in Lausanne. Daar ging volgens Hellingman iets mis. ,,De machine die het onderzoek uitvoerde vertoonde haperingen. Een flesje was uit een houdertje gevallen en niet goed afgedekt.''

De tuchtcommissie van de Europese voetbalfederatie UEFA moet zich nu over de dopingzaak buigen. Voor 14 juni wordt een uitspraak verwacht. De reglementen van de UEFA voorzien niet in een voorlopige schorsing. Tot die tijd mag De Boer gewoon voetballen voor het Nederlands elftal en Barcelona. De WK-kwalificatie-interland in en tegen Estland van aanstaande zaterdag komt voor De Boer derhalve niet in gevaar. Dat geldt ook voor de eveneens positief bevonden Edgar Davids. Beiden wacht mogelijk een schorsing van zes maanden tot twee jaar.

In het trainingskamp in Hoenderloo, waar Oranje zich gisteren verzamelde, vertelde De Boer dat hij alles in het werk zal stellen om een straf te voorkomen. ,,Het zou ongelooflijk zijn als ik met deze lage waarden word geschorst.''

De Boer zei verder uit voorzorg geen voedingssupplementen meer te gebruiken.,,Het spel begint nu pas echt'', verklaarde de verdediger. ,,Die uitslag van 7,1 zegt me niets, ook niet dat die waarde volgens alle regels te hoog is. Ik heb geen dope genomen en dat ik weer positief ben, ach, daar heb ik niets mee te maken.''

De medici die De Boer consulteerde, hebben hem verteld dat zijn lichaam de nandrolon zelf heeft aangemaakt of dat er ,,iets in de voeding zat''.

Een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) dat in opdracht van de KNVB werd uitgevoerd, heeft uitgewezen dat in de voeding, vitamines en voedingssupplementen, die de bond aan de internationals verstrekt, geen nandrolon is aangetroffen. De Boer: ,,Dat bewijst dat er veel onduidelijkheid is. Verder willen we gaan aantonen dat de dopereglementen van de UEFA niet juist zijn.''