Blankert wil extra geld van overheid

Voorzitter Blankert van de sportkoepel NOC*NSF heeft premier Kok om extra geld voor de sport gevraagd. Hij heeft dat gedaan in het kader van Nederland Sportland, het project dat na de Olympische Spelen van vorig jaar in Sydney de sport een breder draagvlak onder de bevolking moet geven. NOC*NSF wil tot en met 2004 ongeveer honderd miljoen gulden voor de verschillende projecten.

Sport moet volgens het project een breder draagvlak in de samenleving krijgen. Daarvoor zijn volgens de sportkoepel extra investeringen nodig. Veel van de beoogde projecten zijn al bekend, met sommige is al begonnen. Blankert onderstreepte het belang ervan gisteravond op Papendal, voor en tijdens de algemene vergadering van de sportkoepel NOC*NSF.

Zo kan bijvoorbeeld een topsporter mee worden gestuurd met een vaderlandse handelsdelegatie naar het buitenland. Hockeyer Floris Jan Bovelander ging met de zakenwereld naar Polen om enkele clinics te geven. Ook wordt gesproken van een ATV-dag die de werknemer kan gebruiken om tijd in een sportvereniging te steken.

Blankert sprak van een doorgaans constructief overleg met de overheid en prees de rol van staatssecretaris Vliegenthart (Sport) daarin. ,,Soms worden bij VWS andere prioriteiten gesteld, zoals de zorg. Dat is begrijpelijk en belangrijk. We moeten er echter voor waken dat de S van Sport te veel achteraan komt. Daarom schreeuw ik af en toe maar wat harder. Dat kan nooit kwaad.''

De sportkoepel vindt dat het totale budget van VWS in 2008 ongeveer 600 miljoen gulden per jaar moet gaan bedragen. Dat is nu 150 miljoen per jaar.