Beloftevol officier die de aanval zoekt

Zaakofficier van justitie in de Ajax/NAC-affaire, Joost Tonino (1966), wordt gezien als een belofte binnen het Amsterdamse parket van het openbaar ministerie.

Hij werd in februari vorig jaar toegevoegd aan het (financiële) fraudeteam, vooral om zijn overbelaste collega in de beursfraudezaak, Henk de Graaff, bij te staan. Sinds Tonino's komst is de Clickfondsaffaire in ieder geval wat beter gestructureerd. De goedlachse Tonino geldt als accuraat, loyaal, slim en als een strategisch denker. Maar enige bluf en parmantigheid is hem niet vreemd. Hij kan snel aangebrand raken en in de rechtszaal driftig tekeergaan.

Tot nu toe heeft Tonino, die behalve de Clickfondsaffaire ook de zaak rond taxicentrale TCA in zijn portefeuille heeft, zich vooral geprofileerd als een praktijkman. Op juridische `vergezichten' is Tonino, die rechten studeerde in Utrecht, evenwel nog niet betrapt. Hij werkte eerder als officier in het team Binnenstad, waar hij onder andere een strenge aanpak van spijbelende scholieren voorstond.

In de Clickfondszaken kiest hij vaak gedurfd de aanval, ook als het OM niet de beste kaarten in handen heeft. Tonino laat zich niet snel uit het veld slaan. Als een rechterlijke uitspraak niet goed uitpakt, schalt zijn lach al weer snel door de hal van het paleis van justitie aan de Amsterdamse Parnassusweg.