Aangevallen door struisvogels

Het is verleidelijk om het regiedebuut van Danny Leiner, Dude, Where's my Car, te zien als een genrevariant op de arthouse hit Memento. Beide films gaan over geheugenverlies en reconstrueren het verleden vanuit het heden. Maar waar het duistere verleden in Memento ook daadwerkelijk getoond wordt, blijft het in de tienerkomedie Dude, Where's my Car bij verbale aanwijzingen over wat er precies gebeurd is. In beide films spelen tatoeages een belangrijke rol. Verder gaan de parallellen echter niet. Of de verwijzing bedoeld is, wordt dan ook niet duidelijk. Zoals wel meer verwijzingen er enkel en alleen zijn om te worden opgemerkt en niet bedoeld zijn als parodie of zelfs satire: wat heeft de film te maken met Men in Black, The Big Lebowski, en Revenge of the Nerds?

Na een avondje doorzakken zijn Jesse (Ashton Kutcher) en Chester (Seann William Scott) hun geheugen en auto kwijt. In hun zoektocht naar de auto bezoeken ze de plaatsen die ze de vorige avond bezocht hebben en leren ze langzaam over hun uitzinnige belevenissen. De film staat ferm in de traditie van de vulgaire highschool-film. Dit betekent dat hij seksistisch, plat en flauw is maar ook dat sommige momenten wel degelijk leiden tot een glimlach. Toch schiet de film uiteindelijk nogal te kort in vergelijking met genregenoten als American Pie en Road Trip. De humor is teveel van het lach of ik schiet-gehalte en de personages blijven te eendimensionaal. De film is op z'n sterkst in de meest uitzinnige situaties, bedacht door scenarist Philip Stark (That '70s Show, South Park), zoals een aanval door struisvogels en een uit de lucht vallende parodie op hiphop video's. Of de grap over de in verpakkingsplastic geklede, in buitenaardse wezens gelovende sekte goed valt bij Bhagwan aanhangers, valt te bezien.

Dude, Where's my Car? Regie: Danny Leiner. Met: Ashton Kutcher, Seann William Scott, Kristy Swanson, Jennifer Garner, Marla Sokoloff. In: 38 theaters.

    • André Waardenburg