Vodafone heeft baat bij expansie

Twee jaar expansie heeft Vodafone, 's wereld grootste mobiele telecom-bedrijf, geen windeieren gelegd. De gewone winst over het afgelopen boekjaar steeg met 87 procent tot 4,02 miljard pond (14,6 miljard gulden).

Dat heeft het Britse bedrijf vandaag bekendgemaakt. Vodafone zal voorlopig stoppen met nieuwe overnames.

Worden buitengewone lasten (320 miljoen pond) en afschrijving van goodwill (11,9 miljard pond) wegens overnames meegerekend, dan slaat het gunstige resultaat om in een verlies van 8,1 miljard pond vergeleken met een winst van 1,3 miljard pond een jaar eerder. De koers van Vodafone zakte vanmorgen in Londen met 1,7 procent.

In de resultaten over het afgelopen boekjaar, dat op 31 maart eindigde, is voor het eerst de overname van het Duitse mobiele telecom-concern Mannesmann verwerkt.

Dit najaar wil Vodafone beginnen met de introductie van GPRS, de voorloper van mobiel internetten (3G) – later dan gepland wegens onvoldoende GPRS-mobieltjes, zegt Vodafone.

Aan de aanleg van de derde generatie mobiele telefonie (3G) zal Vodafone de komende vijf jaar 10 miljard pond besteden. Dit jaar zal het in totaal vijf miljard investeren, een derde daarvan aan 3G, in Europa ook wel UMTS genoemd.

Vodafone heeft naar eigen zeggen momenteel 83 miljoen klanten wereldwijd. Worden de belangen van Vodafone in andere bedrijven meegerekend, bedrijven waarin het al dan niet een meerderheid heeft, dan beschikt het naar eigen zeggen over 188 miljoen klanten wereldwijd. Vooral in Duitsland is de groei in het afgelopen jaar onstuimig geweest. In Azië nam de omzet met 80 procent toe tot 2,8 miljard pond.

De netto-schuld van de Vodafone (na betaling van de vergunningen voor 3G) stond op 31 maart op 6,7 miljard pond, dat is 5,4 procent van de beurswaarde. Na meer dan twee jaar wereldwijde expansie zal Vodafone geen investeringen in nieuwe landen zal doen. Dat betekent dat er dit boekjaar waarschijnlijk geen nieuwe aandelen zullen worden uitgegeven. Deze maand gaf het bedrijf nog voor 3,5 miljard pond nieuwe aandelen uit ter financiering van zijn acquisities in Japan en Spanje. Japan en China zullen de twee landen blijven waarop Vodafone zich in Azië zal concenteren. Vodafone sluit verdere uitbreiding van zijn belangen China Mobil en J-phone niet uit. In Japan nam het onlangs het belang van concurrent BT in het mobiele telecombedrijf J-phone over.