Vliegtuig in delen terug

China en de Verenigde Staten zijn het eens over de terugkeer van het Amerikaanse spionagevliegtuig dat sinds april aan de grond staat in Hainan. Het vliegtuig zal worden gedemonteerd en in delen worden overgevlogen, waarschijnlijk in een speciaal daarvoor te huren transportvliegtuig van Russische makelij. Chinese en Amerikaanse autoriteiten hebben dit gisteren bekendgemaakt.

Het is nog niet bekend wanneer het toestel zal worden teruggevlogen. De VS hadden steeds aangedrongen op toestemming om het vliegtuig zelf te mogen repareren en op eigen kracht te laten terugvliegen, maar volgens China was dat ,,onmogelijk''.

China wilde het tachtig miljoen dollar kostende vliegtuig in stukken zagen en per container naar de Verenigde Staten terugsturen. De VS vreesden dat het toestel dan onbruikbaar zou worden. Peking en Washington hebben nu een compromis gesloten: de VS kunnen het spionagevliegtuig laten ophalen door een Antonov-124, die gehuurd wordt van een derde partij.

De Antonov-124 is met een lengte van 70 meter het grootste transportvliegtuig ter wereld en wordt gebouwd in Rusland en Oekraïne. De romp van het Amerikaanse spionagevliegtuig, een EP-3E, zou in de laadruimte passen. Alleen het staartgedeelte en de vleugels hoeven dan te worden gedemonteerd. ,,Als je het erover eens bent dat er een groot transportvliegtuig als de AN-124 wordt gebruikt, kun je het [spionagevliegtuig] demonteren en daarna weer in elkaar zetten'', aldus een woordvoerder van de Amerikaanse inlichtingendienst.

Het Amerikaanse spionagevliegtuig maakte op 1 april zonder toestemming een noodlanding op het Zuid-Chinese eiland Hainan na een botsing met een Chinees gevechtsvliegtuig. De piloot van het Chinese vliegtuig kwam daarbij om het leven.

De bemanning van het Amerikaanse vliegtuig werd elf dagen vastgehouden op Chinees grondgebied, wat tot diplomatiek getouwtrek tussen China en de VS leidde.