Virtuele eieren voor Lagerhuisleden

Nu één op de drie Britten toegang heeft tot internet, worden de parlementsverkiezingen van 7 juni ook daar uitgevochten, bloedserieus én met een knipoog.

Alle partijen hebben hun websites een opknapbeurt gegeven (overzicht: www.politicos.co.uk). Vanaf de zijlijn worden ze uitgelachen door een bonte groep grappenmakers, zoals het satirische weekblad Private Eye (www.private-eye.co.uk), My Little Tony (www.mylittletony.com) met hilarische Blair-soundbites en Splat the MP (www.panlogic.co.uk), waar je door behendig muisklikken eieren op Britse parlementariërs kunt mikken.

De partijen doen er zelf trouwens aan mee. Op de Laboursite (www.labour.org.uk) staat een variant op het spelletje Pacman, Cut & Run, waar het happende mondje een schaar is, die investeringen in ziekenhuizen, scholen en politie opeet, om de Tory-plannen voor lagere belastingen belachelijk te maken. Om verwarring te zaaien hebben sommige partijen sites geopend die zogenaamd van de tegenstander zijn. Wie naar www.newlabour.co.uk klikt, komt bij de Liberal Democrats uit en op www.toryparty.co.uk wordt de spot gedreven met William Hague.

Echt stemmen kan nog niet via internet, maar het scheelt niet veel. Wie een stem op een kansloze partij niet verloren wil zien gaan, kan hem `ruilen' met die van een kiezer in een ander district (www.tacticalvoter.net).

Vrijwel alle grote kranten hebben een verkiezingsspecial op internet staan, zie onder meer www.guardian.co.uk en www.ft.com. De BBC (news.bbc.co.uk) laat je in detail inzoomen op districten, onderwerpen en personen. Ook kun je er meedoen aan discussies en simulaties.

Voor politiek verslaafden bieden gespecialiseerde sites als die van opiniepeiler MORI (www.mori.com) en de portals ePolitix (www.epolitix.com), Elections.net (www.elections-2001.net) en youGov (www.youGov.com) soelaas. Een goed overzicht van relevante links: www.ft.com.