TVM'ers positief in Tour `98

Bij zes renners van de voormalige Nederlandse wielerploeg TVM hebben Franse onderzoekers sporen van verboden middelen gevonden na de Tour van 1998. Dit blijkt uit een onderzoeksrapport van de Franse justitie. Het rapport kwam gisteren in Reims aan de orde op de eerste dag van het dopingproces tegen drie leden van de toenmalige TVM-wielerploeg. Terecht staan ploegleider Priem, ploegarts Michailov en verzorger Moors. Volgens de advocaten van TVM zijn ,,de meeste verdachtmakingen gemakkelijk weg te strepen''.

Bij de Nederlander Blijlevens, de Fransman Roux en de Rus Oetsjakov hebben getuigen-deskundigen in opdracht van de Franse justitie sporen van corticoïden gevonden. In de urine van Roux vonden zij eveneens sporen van cannabis. Roux heeft, net als de Nederlander Hoffman, ook amfetamine gebruikt. Bij vier renners is een opvallend hoge bloedwaarde geconstateerd. Behalve Blijlevens en Oetsjakov worden de Nederlanders Voskamp en Knaven verdacht van gebruik van EPO.

De gedagvaarde Russische ploegarts Michailov herhaalde vanmorgen dat 104 ampullen EPO die in zijn auto waren gevonden, bestemd waren voor een Russisch kinderziekenhuis. Hij liet de spullen door mecaniciens van Spanje naar België vervoeren. Zij waren in maart 1998 door de Franse douane aangehouden.

Michailov betaalde voor EPO circa 3.500 dollar, evenveel als zijn maandsalaris. Hij kon geen bewijs van een Spaanse hotelovernachting geven en kon evenmin vertellen waarom hij de spullen niet direct van Spanje naar Rusland had vervoerd. Hij toonde een kopie van een fax van een Russische arts, Volkov, waarin deze om de EPO zou hebben gevraagd. De brief vermeldt geen datum of afzender.

Michailov herhaalde dat hij ,,alleen verantwoordelijk'' was voor het vervoer van EPO. Volgens de aanklager was de ploegleiding van TVM verantwoordelijk, omdat de medicijnen in een sponsorwagen waren vervoerd.

Ploegarts Michailov had de etiketten van de ampullen EPO verwijderd ,,om de renners niet ongerust te maken'' en ,,niet om de douane te misleiden'', verklaarde hij vanmorgen. De aanklager vroeg daarop waarom hij doodzieke patiënten met gevaarlijke medicijnen – EPO kan leiden tot bloedverdikking – zonder gebruiksaanwijzing opzadelde. Hij bleef het antwoord schuldig.

In Spanje is het eiwithormoon EPO onder de farmaceutische naam Eprex bij de apotheek verkrijgbaar. Het verboden eiwithormoon vergroot de zuurstofopname en het uithoudingsvermogen van de renner. Michailov hield een betoog over de noodzaak van medische verzorging tijdens ,,een loodzware inspanning als de Tour''. Hij legde de renners daarom aan het infuus, om het vocht- en suikergehalte weer op peil te brengen. Hij gebruikte hiervoor ,,geen EPO''.

De aanklager in Reims probeert deze week aan te tonen dat bij de inmiddels opgeheven wielerploeg structureel doping is gebruikt. De Franse politie deed vier maanden na de opsporing van de EPO, tijdens de Tour van 1998, huiszoekingen en liet twaalf renners hun haar, bloed en urine afstaan.

De advocaten Gombert en Van Mierlo hielden gisteren vol dat bij TVM geen doping werd gebruikt. Zij wezen op het ,,discutabele onderzoek'' van de Franse professor Bressolle van de universiteit in Montpellier. Zij heeft een test bedacht waarmee gebruik van EPO op indirecte wijze kan worden aangetoond. Zij vergeleek de verhoudingen tussen lichaamseigen EPO en kunstmatig toegediende EPO en kon via feedback haar conclusies trekken.

Volgens de raadslieden van TVM is de methode van Bressolle ,,niet waterdicht''. Zij verwezen naar de kritiek van het Internationaal Olympisch Comité en de internationale wielrenunie (UCI). De laatste instantie heeft nu een methode gevonden waarbij EPO direct aantoonbaar is. De methode van Brassolle dateert van 1998.

Als getuige-deskundige wees ze gisteren op de ,,opvallende schommelingen bij de metingen'' van de renners. Toen de officier van justitie haar vroeg of de fluctuaties een gevolg konden zijn van de EPO-affaire bij de Franse wielerploeg Festina, achtte ze dit ,,niet denkbeeldig''. De renners van TVM zouden snel EPO hebben afgezworen.

Volgens eerder getuigenissen van Roux, Hoffman en Van Petegem beschikte TVM over een geldpot waarmee de renners hun medicijnen bekostigden. Ruim zeven procent van de winstpremie was hiervoor bestemd. Volgens advocaat Van Mierlo gebeurde dit om ,,de renners verantwoordelijkheid te geven''. Bij Festina was de geldpot bestemd voor niet geregistreerde dopingproducten.

Michailov had twee verklaringen voor de corticoïden bij Blijlevens. De ploegarts zei eerst dat de renner een doktersverklaring had gekregen. Toen de rechter hem vertelde dat Blijlevens in die periode niet onder medische behandeling stond, noemde Michailov een andere arts die door de renner geraadpleegd zou kunnen zijn. ,,Het is een ernstige vergissing om aan doping te denken'', waarschuwde de ploegarts.

Volgens advocaat Van Mierlo zijn de aangetroffen amfetamine en corticoïden geen hard bewijs.

TVM-PROCES: pagina 13

    • Jaap Bloembergen