Slechtere cijfers Japan in april

De problemen van de Japanse economie zijn verergerd in de maand april. De werkloosheid is gestegen, terwijl de industriële productie en particuliere uitgaven zijn gedaald, zo maakte de overheid vandaag bekend.

De werkloosheid is gestegen naar 4,8 procent, bijna gelijk aan het naoorlogse record van 4,9 procent van december en januari. In de twee tussenliggende maanden was de situatie verbeterd met een daling tot 4,7 procent. De verwachting is dat de werkloosheid nog aanmerkelijk zal stijgen als premier Junichiro Koizumi doorgaat met zijn ,,structurele hervormingen waarbij geen enkele sector zal worden gespaard'', zoals hij meermaals heeft aangekondigd.

Japanners in loondienst hielden de hand op de knip en beteugelden uitgaven met 4,4 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Hierbij moet worden aangetekend dat Japanners vóór 1 april op grote schaal huishoudelijke apparaten hebben ingekocht omdat op die dag een nieuwe recyclingwet van kracht werd waardoor het weggooien geld is gaan kosten. De industriële productie daalde in april met 1,7 procent, volgend op een daling met 2,1 procent in maart.

Minister Masajuro Shiokawa (Financiën) bleef vandaag optimistisch, ondanks de cijfers. Het fundament is ,,niet zo slecht, aangezien deregulering helpt de particuliere sector te revitaliseren''. Minister Heizo Takenaka (Economisch en Begrotingsbeleid) legt een deel van de schuld bij de Verenigde Staten. Hij zei vandaag in het Japanse parlement dat ,,de economie momenteel verder verzwakt, omdat de effecten van de Amerikaanse economie sterker zijn dan verwacht''.

Japan wordt echter ook van binnenuit uitgehold. Consumentenprijzen dalen mede omdat Japanse bedrijven hebben ontdekt dat ze ook in deze slechte tijden geld kunnen verdienen door goedkope producten als textiel en groenten uit lagelonenlanden als China te importeren. Onder druk van Japanse agrariërs wordt nu op een aantal Chinese landbouwproducten een tijdelijke extra importbelasting geheven. De overheid krijgt steeds meer verzoeken deze lijst uit te breiden. De nieuwe regering van Koizumi zal eind juni haar economische plannen bekendmaken.