Schilderij Albert Cuyp verliest koeien

Een schilderij van de Hollandse meester Albert Cuyp heeft na een ingrijpende restauratie een nieuwe naam gekregen. De koeien die erop stonden, bleken niet van de schilder zelf te zijn. Landschap met koeien heet daarom nu Rivierlandschap, zo meldt het Britse dagblad The Guardian.

Het schilderij is in bezit van de Dulwich Picture Gallery in het zuiden van Londen. Daar verbleef het echter voornamelijk in het depot. In de jaren vijftig probeerde een restaurateur het nogal vervuilde schilderij schoon te maken, maar hij krabbelde terug toen grote stukken olieverf van het doek afvielen. Het kunstwerk verdween weer in het depot totdat het enkele jaren geleden terechtkwam op een lijst van `moeilijke gevallen': schilderijen die met financiële steun van particulieren en organisaties konden worden gerestaureerd.

Het schilderij van Cuyp (1620-1691) is nu voor het eerst goed schoongemaakt. De lage lucht, de modderige akker en de koeien zijn verdwenen. De lucht licht goudkleurig op en het water schittert. Waar de koeien stonden, is nu een visser in een boot te zien en op de achtergrond de spits van een kerktoren.

De leiding van de Gallery vermoedt dat de koeien zijn geschilderd door Sir Francis Bourgeois, de medeoprichter van het museum. Hij was een groot kunstverzamelaar en een erbarmelijke schilder. Tijdgenoten hadden weinig goede woorden over voor de pokdalige koeien die hij op het doek toverde.