Rebellen Soedan herenigen zich

Het Soedanese Volksbevrijdingsleger (SPLA) heeft zich herenigd. Na weken onderhandelen kondigden gisteren in Nairobi het SPLA en de beweging van militieleider Riak Machar aan dat zij één front zullen vormen. Machar scheidde zich in 1991 af van het SPLA wegens onenigheid met SPLA-leider John Garang. Garang blijft onder het nieuwe akkoord leider. De hereniging kan belangrijke gevolgen hebben voor de oorlog. Machar vertegenwoordigt de Nuer stam, in wier woongebied olie wordt gewonnen door de regering. Door de splitsing in het SPLA bleken de verzetsstrijders niet in staat de olieontginning tegen te gaan. Het akkoord kwam tot stand onder auspiciën van Amerika, dat een agressievere politiek wil gaan voeren tegen de islamitisch fundamentalistische regering van Soedan.