Poging tot staatsgreep in CAR

In de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) zijn gevechten losgebroken na een mislukte poging tot staatsgreep in de nacht van zondag op maandag. De coupplegers hebben zich verschanst in het zuiden van de hoofdstad Bangui. Volgens een presidentieel woordvoerder is het leger de wijk ,,aan het uitkammen''. Tientallen bewoners zijn op de vlucht geslagen.

President Ange Patassé stelde gisteren de avondklok in nadat officieel was bevestigd dat 's nachts een groep opstandelingen het presidentiële paleis had aangevallen. Zeker zeven leden van de presidentiële garde en ,,veel'' aanvallers kwamen daarbij om, aldus de woordvoerder. De rust leek hersteld tot er vanochtend schoten werden gehoord in de zuidelijke wijken van Bangui, die gedomineerd worden door tegenstanders van Patassé. Het leger heeft meerdere arrestaties verricht. De nationale radiozender is om nog onduidelijke reden sinds twee dagen uit de lucht.

Er heerst al langer onvrede in de straatarme Centraal-Afrikaanse Republiek, een relatief klein land met 3,5 miljoen inwoners in het hart van Afrika dat grenst aan onder meer de conflicthaarden Soedan en Congo. In november legden alle ambtenaren het werk neer omdat ze een jaar geen salaris hadden ontvangen. Een maand later eiste de oppositie het onmiddellijke vertrek van Patassé. De staking eindigde in maart na een akkoord tussen vakbonden en de regering, maar dreigde vorige week te worden hervat.

De poging tot staatsgreep doet volgens waarnemers denken aan de periode van april 1996 tot juni 1997, toen CAR het toneel was van ernstige muiterijen die honderden mensen het leven kostten. Die onrust begon toen muitende soldaten eisten dat hun achterstallige soldij werd uitbetaald en liep uit op een opstand tegen president Patassé.