Pijnlijk déjà vu voor Ajax-directeur

Ajax-directeur Arie van Eijden werd gisteren op pijnlijke wijze herinnerd aan het verleden, toen de FIOD binnenviel in de Arena. De voetbalclub wordt verdacht van belastingontduiking en valsheid in geschrifte.

Een pijnlijk déjà vu-gevoel maakte zich gisteren meester van Ajax-directeur Arie van Eijden, toen een vergadering over de sportieve toekomst van de club werd verstoord door een delegatie van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). De inval bij Ajax, dat wordt verdacht van belastingfraude en valsheid in geschrifte bij de transfers van de voetballers Shota Arveladze en Michael Laudrup in 1997, had bij Van Eijden oude wonden opengereten. In 1989 werden wijlen Ajax-voorzitter Ton Harmsen en commercieel-directeur Van Eijden aangehouden door de FIOD en later veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf wegens zwarte betalingen aan de Deense voetballer Henning Jensen. Vijf jaar later werd Van Eijden door Ajax zelfs geroyeerd.

Op 1 oktober vorig jaar keerde Van Eijden terug bij zijn oude liefde, nadat hij vijf jaar werkzaam was geweest als directeur van de Nederlandse voetbalbond (KNVB). ,,Als ik nu de vraag had moeten beantwoorden of ik bij Ajax wil werken, zou ik nee hebben gezegd'', vertelde Van Eijden gisteren op een persconferentie in de Amsterdam Arena. ,,Uit eigen ervaring weet ik hoe groot de psychische schade is als je voor verhoor wordt meegenomen naar het politiebureau en daar enkele dagen wordt vastgehouden. Ik heb dan ook enkele zalvende woorden moeten spreken om mijn gezin gerust te stellen.''

Van Eijden benadrukte dat de fiscalisten van Ajax over alle transfers overleg hebben gevoerd met de belastingdienst. ,,En ik kan me niet één geval herinneren waarover vragen zijn gesteld.''

Volgens financieel-directeur Jeroen Slop gold dat ook voor de periode, waarop het onderzoek van de FIOD zich richt. In 1997 waren namens Ajax penningmeester Arie van Os en de toenmalige financieel-directeur Maarten Oldenhof als bestuursleden verantwoordelijk voor de afhandeling van de transfers. Beiden werden gisteren door de FIOD aangehouden voor verhoor en zitten nog vast. ,,Ik mocht met niemand contact hebben'', zei Van Eijden. En cynisch: ,,Ik kon nog wel alleen naar het toilet.''

Trainer Morten Olsen trok vier jaar geleden behalve Arveladze en Laudrup onder anderen de verdedigers Sunday Oliseh en Ole Tobiasen, middenvelder Dean Gorré en spits Gerald Sibon aan. Oldenhof was destijds belast met de fiscale afhandeling van de contracten. Nu de FIOD Ajax ook verdenkt van valsheid in geschrifte bij het opstellen van spelerscontracten dringt de vraag zich op of bij de Amsterdamse voetbalclub soms een dubbele boekhouding is gevoerd. ,,Ik sluit uit dat voor Arveladze en Laudrup dubbele contracten zijn opgesteld'', verklaarde financieel-directeur Slop. ,,Bij Ajax werd geen dubbele boekhouding gevoerd.''

Desalniettemin ontdekte de FIOD bij een onderzoek in december 2000 ,,enkele onregelmatigheden'' die betrekking hadden op het deel van het transfergeld, dat door Ajax werd overgemaakt aan de spelers Arveladze en Laudrup. ,,Het betreft dan vooral de onbelaste transfervergoedingen'', bevestigde Robert Meulenbroek, de woordvoerder van het openbaar ministerie (OM) in Amsterdam, vanochtend.

Volgens de FIOD heeft de belastingdienst een fiscaal nadeel geleden van 5 miljoen gulden. Drie jaar geleden deed de FIOD een inval bij Feyenoord, dat ook werd verdacht van fiscale delicten en valsheid in geschrifte bij de afhandeling van buitenlandse transfers. Het openbaar ministerie besluit binnenkort of tot strafrechtelijke vervolging wordt overgegaan.

Gelaten wacht Ajax de stappen van het OM af. ,,Ik koester gemengde gevoelens, maar wij blijven strijden om deze club weer op het hoogste niveau te krijgen'', stelde Van Eijden, die tien minuten nodig had om van de eerste schrik over de inval te bekomen. ,,Ondanks dit pijnlijke déjà vu ben ik het gezicht van Ajax. Ik heb alle werknemers geïnformeerd en wij zullen ons beraden op de te volgen strategie.'' Financieel-directeur Slop sloot niet uit dat Ajax wellicht een schadeclaim indient bij de FIOD als de ten laste gelegde delicten niet worden bewezen. ,,Maar dat is uiteraard nog prematuur.''

    • Robèrt Misset