Nederlandse studiebeurs ook voor Antillianen

Antilliaanse en Arubaanse studenten die aan een Amerikaanse, Caraïbische of Latijns-Amerikaanse universiteit willen gaan studeren, zullen in de toekomst mogelijk in aanmerking voor een Nederlandse studiebeurs.

Dat heeft minister Hermans van Onderwijs afgesproken met zijn collega's Lamp van de Nederlandse Antillen en Wever-Laclé van Aruba. Voorwaarde voor een Nederlandse beurs is dat de Antilliaanse en Arubaanse universiteiten voldoen aan de Nederlandse kwaliteitsnormen.

De drie ministers van Onderwijs kwamen hiertoe bij een overleg dat afgelopen weekeinde in de de hoofdstad Philipsburg op Sint Maarten werd gehouden. De afspraken zijn vastgelegd in een onderwijsprotocol.

Nederland is bezig de kwaliteit van het onderwijs te garanderen via een accreditatiesysteem. Nederlandse en straks ook Antilliaanse en Arubaanse studenten kunnen dan met Nederlandse studiefinanciering aan alle universiteiten studeren die voldoen aan de opgestelde normen.

Het onderwijsprotocol moet voor 1 oktober zijn uitgewerkt in concrete plannen. Een speciale commissie zal zich daarop toeleggen. Ook wordt gekeken hoe de Antillen en Aruba aangesloten kunnen worden op het Kennisnet, een netwerk dat speciaal is opgericht voor het onderwijs. Dankzij het Kennisnet kunnen scholen goedkoper het internet op.