Linker nier van zieke prins Claus verwijderd

De linker nier van prins Claus (74) is gistermiddag verwijderd. De operatie is uitgevoerd in het ziekenhuis Barmbek te Hamburg, waar de prins eerder, in juni 1998, is geopereerd wegens prostaatkanker. De prins heeft de operatie goed doorstaan, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Prins Claus ondervond in toenemende mate hinder van twee drains die waren geplaatst in zijn slecht functionerende linker nier. Deze nier kon worden verwijderd omdat de functies waren overgenomen door de rechter nier, aldus een bekendmaking van de RVD.

De prins kampt sinds bijna drie jaar met de gevolgen van bestralingen die zijn uitgevoerd na de operatie aan de prostaatklier. Deze behandeling heeft negatieve gevolgen gehad over het functioneren van darmen en urinewegen van de prins.

Bij de operatie van gisteren, die is uitgevoerd door uroloog-chirurg prof.dr. R. Tauber, zijn geen aanwijzingen gevonden voor terugkeer van tumorcellen. Koningin Beatrix heeft de prins gisteren na de ingreep in het ziekenhuis bezocht en vanochtend opnieuw. De prins zal naar verwachting nog een week in het Hamburgse ziekenhuis moeten blijven.

Prins Claus heeft zijn publieke optreden tot een minimum moeten terugbrengen als gevolg van de problemen met zijn gezondheid. Zo was hij in december vorig jaar niet aanwezig bij de jaarlijkse uitreiking van de Prins Claus Prijzen. Evenmin heeft hij deelgenomen aan de jaarlijkse nationale dodenherdenking op 4 mei en de viering van Bevrijdingsdag op 5 mei. Eerder deze maand was hij wel aanwezig bij de voltrekking van het burgerlijk en kerkelijk huwelijk dat werd gesloten tussen zijn jongste zoon Constantijn en Laurentien Brinkhorst.

De prins zal niet kunnen deelnemen aan het staatsbezoek dat koningin Beatrix volgende week aan Rusland brengt. De koningin wordt dan vergezeld door kroonprins Willem-Alexander. Dit staatsbezoek zou aanvankelijk zijn afgelegd in november 1998, maar het werd op het allerlaatste moment afgezegd wegens ziekte van de toenmalige president Jeltsin. Het staatsbezoek van de koningin en de prins van Oranje begint volgende week dinsdagmiddag in Moskou en eindigt vrijdagmiddag in St. Petersburg. Donderdagmorgen wordt een bezoek gebracht aan de Wolgaregio nabij de stad Nizhny Novgorod.