Lening voor UPC komt eindelijk rond

Telecombedrijf UPC ontvangt een lening van 2,2 miljard gulden van de Amerikaanse onderneming Liberty Media. De lening kan het Amerikaanse bedrijf op termijn omzetten in aandelen UPC.

Over de kapitaalversterking, die ruim drie maanden geleden werd aangekondigd, bestond al enige tijd onzekerheid in de markt. De beurskoers van het bedrijf stond daarom de afgelopen tijd onder druk. Na de bekendmaking steeg de koers van UPC vanochtend met ruim 4 procent.

In de oorspronkelijke opzet zou de moeder van UPC, het Amerikaanse United Global Com (UGC), het bedrag van 2,2 miljard gulden verstrekken. Hiertoe zou UPC nieuwe aandelen uitgeven aan UGC. Deze transactie is nu van de baan vanwege de gewijzigde marktcondities.

In de nieuw opgezette constructie vergroot Liberty Media de greep op UPC en moeder UGC. Een woordvoerder van UPC kan niet aangeven hoe groot het belang van Liberty in UGC en daarmee het indirecte belang in UPC wordt. In de aanvankelijke transactie zou Liberty een economisch belang van 43 procent in UGC krijgen en 83 procent van de zeggenschap. Hoe groot in de nieuwe transactie deze belangen worden kan UPC niet aangeven. Ook analisten tasten nog in het duister omdat onduidelijk is om wat voor soort aandelen het gaat. Vanmiddag hopen zij helderheid te krijgen in een telefonische toelichting.

UPC had het kapitaal hard nodig omdat het bedrijf gebukt gaat onder een schuldenlast van ruim 19 miljard gulden. Van de lening wordt 1,65 miljard gulden gebruikt om een lening met hoge rente af te lossen. De rest van het geld gebruikt UPC voor ,,algemene doeleinden''. Door de kapitaalinjectie heeft UPC naar eigen zeggen voldoende contanten tot begin 2003.

De transactie tussen Liberty en UPC-moeder UGC moet nog door de aandeelhouders van Liberty worden goedgekeurd. Dit gebeurt naar verwachting in het derde kwartaal. Liberty Media wordt geleid door de charismatische John Malone. Het bedrijf heeft veel minderheidsbelangen in mediabedrijven als AOL Time Warner en Fox Kids. Dit soort ondernemingen kunnen UPC programma's leveren.