KNVB pleit voor heldere regelgeving

Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, wil na de invallen van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) bij Ajax en NAC zo snel mogelijk met de ministeries van Justitie en Financiën regelgeving opstellen over belastingcontroles.

,,Ik pleit voor een protocol voor onderzoek van de fiscus bij betaalde voetbalclubs'', verklaarde Kesler gisteravond.

Bij een inval van de FIOD bij Ajax en NAC werden gisteren vijf personen aangehouden in verband met belastingontduiking en valsheid in geschrifte bij het opstellen van spelerscontracten. Het betreft bij Ajax de in 1997 afgesloten overeenkomsten met Shota Arveladze en de Deense oud-international Michael Laudrup. Volgens de FIOD heeft de belastingdienst een fiscaal nadeel geleden van 5 miljoen gulden bij de betalingen aan de spelers, die een deel van de transfersom netto als `tekengeld' ontvingen. Bij NAC deed de FIOD onderzoek naar de transfer van Archil Arveladze, de tweelingbroer van Ajacied Shota. De Georgische tweeling kwam vier jaar geleden van de Turkse club Trabzonspor naar Nederland.

Shota Arveladze werd voor verhoor meegenomen naar een politiebureau in Amsterdam. Ook Arie van Os, tegenwoordig lid van de Raad van Commissarissen bij Ajax en vier jaar geleden penningmeester bij de Amsterdamse club, en Maarten Oldenhof, destijds financieel-directeur, werden aangehouden. Zij zaten vanmorgen nog vast. In het tv-programma Barend en Van Dorp zei Ajax-voorzitter Michael van Praag gisteravond zijn hand in het vuur te steken voor Van Os. ,,Ik weet zeker dat met die contracten niets aan de hand is. Van Os wordt wel eens gehoond wegens zijn voorzichtigheid. Maar hij staat buiten elke verdenking.''

Ook de aangehouden NAC-voorzitter Johan Peek wordt vandaag nog verhoord. De in Denemarken verblijvende Laudrup, tegenwoordig assistent-coach van het Deense nationale elftal, en de voor FC Köln spelende Archil Arveladze worden later verhoord. De zaakwaarnemer van de broers Arveladze, de Kroaat Beneš, ontkende gisteren elke betrokkenheid.

Namens de KNVB riep Kesler de FIOD en de verantwoordelijke ministeries op tot overleg. ,,Sinds enkele jaren valt de FIOD met veel bombarie bij clubs binnen'', zei hij. ,,Daarna hoor je er weinig meer van, zoals bij Feyenoord, waar het al drie jaar stil is na het onderzoek in 1998. Dit komt het imago van het betaalde voetbal niet ten goede. Nu heeft de FIOD met veel tromgeroffel invallen gedaan bij Ajax en NAC, terwijl het om transfers gaat uit 1997. Die transacties waren nota bene bekend bij de fiscus.''