Israël en Palestijnen praten over veiligheid

Israël en de Palestijnen zullen vanavond een begin maken met hervatting van de verbroken samenwerking op het gebied van de veiligheid. Dat is het eerste resultaat van de bemiddeling van de Amerikaanse diplomaat William Burns tussen de Israëlische premier Ariel Sharon en de Palestijnse leider Yasser Arafat. De Palestijnse minister Nabil Shaath zei vanochtend dat deze week ook de politieke dialoog tussen Israël en de Palestijnen zal worden hervat.

Ondanks aanhoudend geweld, door beide partijen, heeft premier Ariel Sharon besloten het eenzijdig afgekondigde bestand voort te zetten. Yasser Arafat heeft zich in het openbaar nog niet uitgesproken over het in acht nemen van een bestand, hoewel radio Israël heeft gemeld dat hij de Tanziem, een gewapende afdeling van Al-Fatah, opdracht heeft gegeven de wapens neer te leggen.

De Israëlische minister van Bouwnijverheid, Natan Sharansky, heeft vanmorgen op radio Israël bevestigd toestemming te hebben gegeven voor de bouw van 703 woningen in de nederzettingen Ma'alei Adumiem en Alfei Menashe, op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Volgens Sharansky gaat het om uitvoering van bouwplannen die eerder door de regering-Barak werden goedgekeurd.

De aankondiging van dit besluit komt op een uiterst gevoelig moment in de Amerikaanse bemiddelingspoging om het plan-Mitchell uit te voeren. Totale bevriezing van de nederzettingenactiviteiten is daar een onderdeel van.

Vanochtend werd een Israëlische veiligheidsofficier in Samaria (een deel van de Westelijke Jordaanoever) gedood. De 41-jarige man kwam in zijn jeep onder Palestijns vuur te liggen. Volgens het leger werd hij zwaar gewond en daarna van nabij doodgeschoten. Ook vanuit andere plaatsen kwamen meldingen van geweld.