Hogeschoolstudente eet liga

De Haagse Hogeschool. De account manager van cateringbedrijf Van Hecke: ,,De school subsidieert het restaurant niet, dus voor ons is het de absolute uitdaging om het hier goed te doen, met een aanvaardbaar prijsniveau voor de student.''

De kok, ook van Van Hecke: ,,Er is een sociaal assortiment, met een bekertje melk voor 85 cent, een kopje soep, een stukje fruit en een gewoon verpakt broodje van 1 gulden 50. Maar we bieden ook een belegd pistoletje aan voor 3 gulden 50. Prijstechnisch is dat voor beide partijen een leuk artikel. Verder hebben we pizzapunten, hamburgers, frietjes, kroketjes''

De manager: ,,En we hebben een halallijn. Veertig procent van de studenten hier is niet-Nederlands. Voor hen hebben we halal kroketjes, halal frietjes, halal hamburgers''

De kok: ,,Vanaf half vijf bieden we vier soorten maaltijden aan. Aardappelen en groente zijn het minst populair.''

De manager: ,,Onderzoek toont aan dat studenten gezond eten, maar vooral thuis.''

De kok: ,,Onderzoek toont ook aan dat vooral meisjes gezond eten. Dat zien wij ook op de afdelingen waar meer meisjes studeren. Ze eten crunchiër. Ze drinken vaker spa blauw. Ze nemen wat gemakkelijker een appel. En wat wij niet graag zien: ze nemen brood van huis mee.''

Aan een witte kunststof tafel zitten Kim (eerstejaars Internationale Business Studies) en Saskia (tweedejaars Hogere Europese Beroepenopleiding). Voor hen liggen lege patatbakjes met resten ketchup en patatsaus. Saskia drinkt een blikje cherrycola, Kim heeft een pakje halfvolle chocomel. Kim zegt: ,,Die patatbakjes zijn niet van ons hoor. Niemand ruimt hier zijn troep op.'' Ze heeft een liga gegeten, die had ze bij zich. Brood had ze thuis al op.

Saskia zegt: ,,Ik heb hier een broodje met kaas en groente gekocht. Halal, die vind ik lekkerder. Maar deze was niet lekker, er zat ei bij.''

Kim: ,,Ik koop hier nooit brood. Het is duur hier. Zonde van mijn geld.'' Ze kijkt serieus. ,,Ik let goed op mijn geld. Ik eet veel groente en fruit. Nooit friet.''

Saskia: ,,Bijna nooit.''

Kim, hoogblond, heel slank: ,,Oké. Bijna nooit.''

Ze praten over een meisje dat ze allebei kennen, ze zaten vorig jaar bij haar in de klas. Ze lachen. Saskia, zachtroze trui, zachtroze ogenschaduw, staat opeens op. ,,Ik moet nu echt gaan hoor. Mijn les begint om een uur.''

Twaalf keer per jaar moeten ze voor elkaar een miniconferentie organiseren. Wie er niet bij is, krijgt geen studiepunten. De twee meisjes lopen samen naar de liften. Het lege blikje cola en het pakje chocolademelk laten ze staan.

Meisjes eten anders dan jongens. Eet iedere week mee in een bedrijfsrestaurant. Deel 3 van een serie.

    • Jannetje Koelewijn