GroenLinks wil niet slapen met de VVD

Een GroenLinks- wethouder in Amsterdam- Noord mag het bed niet delen met een VVD-bestuurder, vinden 7 leden van GroenLinks die een motie van die strekking aangenomen zagen worden.

Drie maanden geleden maakten ze het zelf bekend, om geruchten en publicaties in de media voor te zijn. Wij, wethouder Jacqueline Koop (GroenLinks) en wethouder Rombout Peer (VVD), hebben een relatie. Wij wonen samen en wij zitten samen in het dagelijks bestuur (DB) van het stadsdeel Amsterdam-Noord. Geen probleem, want we houden privé en werk strikt gescheiden.

De kou leek snel uit de lucht. ,,Het bestuur en de fractie in Amsterdam-Noord steunt mij'', zegt Koop. En ook het landelijk partijbureau van GroenLinks heeft volgens haar geen bezwaren. Bij de VVD vinden ze het al helemaal geen probleem, zegt fractievoorzitter M. de Jong-Warnaar. ,,Geen issue, gewoon privé.''

Maar zo denkt een aantal leden van GroenLinks in Amsterdam-Noord er niet over. Ze vinden dat hun wethouder moet opstappen. Op een bijzondere ledenvergadering, een week geleden, brachten ze een motie in stemming. De leden vinden de relatie ,,onaanvaardbaar'', zien een ,,schijn van belangenverstrengeling'' en denken dat de relatie tussen de wethouders ,,onvermijdelijk invloed heeft op de onderhandelingspositie en herkenbaarheid van GroenLinks.'' De motie werd aangenomen, de leden vinden dat Koop moet aftreden, wat ze overigens niet doet.

Volgens Arie Kranenburg, secretaris van GroenLinks in Amsterdam-Noord, was het bestuur van de partij tegen de ledenvergadering. ,,Het bestuur vindt de relatie politiek onhandig, maar we willen geen partners uit elkaar drijven en we vinden het geen reden voor het vertrek van onze wethouder''.

Jacqueline Koop is al sinds 1994 wethouder, Peer sinds 1998. Ze wonen nu vier maanden samen en volgens Koop is het geen probleem. ,,In de vier maanden dat wij een relatie hebben heeft niemand mij erop kunnen betrappen dat ik de standpunten van GroenLinks niet verdedigd zou hebben.'' Ze vindt de kwestie ,,heel vervelend en ook wel verbijsterend''. Volgens haar stemden slechts zeven leden van GroenLinks op de vergadering voor de motie, maar omdat de opkomst zo laag was, werd de motie toch aangenomen. In maart volgend jaar zijn verkiezingen voor een nieuw stadsdeel. Koop zal zich niet opnieuw beschikbaar stellen als wethouder. ,,Maar dat besluit had ik gelukkig al eerder bekend gemaakt.''

Koop en Peer vormen, met twee wethouders van de PvdA, een coalitie. Zou het niet lastiger zijn geweest als Koop in de raad zat en wethouder Peer moest controleren, of anders? Kranenburg moet erom lachen: ,,Zo had ik daar nog niet tegenaan gekeken.'' Zouden ze daar in Amsterdam-Osdorp weleens over gedebatteerd hebben? Dat stadsdeelvoorzitter S. Willing getrouwd is met raadslid W. Willing-du Frenne? Misschien niet. Die zijn allebei van de VVD en de liberalen doen daar niet moeilijk over.