Geldinjectie jaagt koers van UPC omhoog

De Amsterdamse AEX-index hervond zich vanochtend na een mat begin van de handelsweek gisteren. Tegen het middaguur stond de beursgraadmeter met een plus van 0,2 procent op 595 punten. UPC was de grootste stijger.

Beleggers hadden zich de afgelopen dagen stil gehouden wegens de vrije dagen rond Hemelvaartsdag en de dichte deuren van de beurzen in Londen en New York van gisteren. Vanochtend was de markt netjes verdeeld met ongeveer de helft van de hoofdfondsen in de min en dertien van de 25 fondsen in de plus.

UPC was vanochtend met een winst van 3,5 procent de grootste winnaar. Het kabelbedrijf krijgt een lening van 1 miljard euro (2,2 miljard gulden) van het Amerikaanse bedrijf Liberty Media. De lening wordt later doorgeschoven naar Liberty's dochterbedrijf UnitedGlobalCom, grootaandeelhouder van UPC. Op termijn kan de lening worden omgezet in aandelen tegen een koers van 8 euro per stuk. UPC heeft nu al, zonder de nieuwe lening, leningen ter waarde van 18 miljard gulden uitstaan.

Grootste dalers waren uitgever Wolters Kluwer en producent van voedingssupplementen Numico. De koers van Numico won sinds eind vorige week door uitspraken van bestuursvoorzitter Van der Wielen, die via de media mogelijke fusiepartners het hof probeerde te maken. Vanochtend leek het alsof beleggers de koerswinst van de afgelopen dagen wilden corrigeren; het aandeel verloor 1,5 procent aan waarde tot 47,89 euro.

ABN Amro won met 2,2 procent flink aan waarde. Het concern meldde vanochtend in een bericht op internet dat de reorganisatie van zijn kantoren in Nederland ,,op koers'' ligt. ABN Amro zei eerder deze maand een overeenkomst te hebben gesloten met vakbonden over de sluiting van in totaal 330 kantoren, verdeeld over de komende twee jaar. Volgens het concern bespaart de sluiting, en de inkrimping met 6.250 banen, 400 miljoen euro (880 miljoen gulden).

Ajax was op de lokale markt het meest interessante fonds van de ochtend. Na de koerswinst van 9 procent van gisterenochtend, waarmee het voetbal- en entertainmentconcern beloond werd voor het behalen van de voorronde van de Champions League-competitie, werd de handel in het aandeel stilgelegd wegens de inval van de FIOD bij de club. De handel vanochtend deed niet veel goeds voor Ajax. Het aandeel daalde vroeg in de ochtend met 9 procent naar 6,80 euro. Tegen het middaguur stond het aandeel op 7,15 euro.

De stemming op de andere grote Europese beurzen was verdeeld. In Londen ging de FTSE-index licht naar beneden met 0,1 procent naar 5.881 punten. Vooral de telecomfondsen droegen bij aan dit verlies. De grootste aanbieder van mobiele telefonie in het Verenigd Koninkrijk, Vodafone, maakte de positieve resultaten van het afgelopen boekjaar bekend.

In Frankfurt leverde de DAX-index licht in, met Deutsche Telekom als voornaamste daler. De telecomgigant houdt vandaag de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Beleggers verwachten dat het bestuur van Deutsche Telekom het vuur na aan de schenen gelegd wordt over de koers van het aandeel die sinds januari met 55 procent is gedaald. Positiever dan de Britse en Duitse beurs stond de CAC-index in Parijs vanochtend op een lichte plus. Tegen het middaguur boog ook die index om naar een klein koersverlies.