FIFA eist honderd miljoen van ISL

De wereldvoetbalbond FIFA heeft een aanklacht ingediend tegen het failliet verklaarde sportmarketingbureau ISL, dat voor de FIFA de televisierechten voor het wereldkamioenschap voetbal in 2002 verkoopt. Door het faillissement van ISL ziet het er naar uit dat de FIFA uit de opbrengsten van televisiegelden voor het WK-evenement volgend jaar in Japan en Zuid-Korea, een kleine 100 miljoen gulden aan inkomsten misloopt. ,,We zullen er alles aan doen het geld alsnog binnen te krijgen'', verklaarde de Zwitserse voorzitter van de FIFA Sepp Blatter in Zürich.

Blatter kwam het afgelopen weekeinde zelf ook in opspraak omdat hij volgens de Britse zakenkrant de Financial Times geld uit de opbrengsten van de televisierechten gebruikt zou hebben om de campagne te financieren voor zijn herverkiezing volgend jaar als voorzitter van de FIFA. ISL had een contract met de FIFA om de WK-televisierechten wereldwijd te verkopen. Met uitzondering van Europa en Noord-Amerika. Die rechten zijn opgekocht van de FIFA door de Duitse mediamagnaat Leo Kirch.

Blatter denkt dat ISL al een deel van de WK-rechten heeft verkocht, waarbij de opbrengsten zijn verdwenen in het faillissement van het bedrijf. ISL, tot voor kort het grootste bureau ter wereld voor sportmarketing, kwam in problemen toen het zich vertilde aan een contract met de ATP, de organisatie van toernooien voor tennisprofs, waardoor de schuld van het bureau opliep tot naar schatting 300 miljoen dollar. Ook verloor ISL veel geld aan de zogeheten Cart-auroraces in de VS en aan contracten met voetbalclubs in Brazilië.

Het bureau exploiteert ook de marketing en televisirechten voor het Afrikaanse voetbalkampioenschap in 2002 . Maar secretaris-generaal Mustapha Fahmy van de overkoepelende Afrikaanse voetbalfederatie CAF verklaarde dat ISL wat dit evenement betreft zich geen geld heeft toegeëigend.