EU gaat DNA-data uitwisselen

De Europese ministers van Justitie hebben gisteren besloten om DNA-materiaal van verdachten op dezelfde manier te gaan analyseren. Als alle lidstaten van de Europese Unie hun DNA-onderzoek volgens dezelfde chemische methodes laten verlopen, kunnen de resultaten gemakkelijker worden uitgewisseld en vergeleken.

Het besluit om dezelfde methodes te gaan gebruiken, hadden de ministers al in 1997 genomen. Tot nog toe heeft elke lidstaat zijn eigen analysemethodes. Bij internationale opsporingsbevelen is dat een probleem, omdat de resultaten van die analyses onderling niet te vergelijken zijn.

Als de Franse justitie bijvoorbeeld wil weten of een verdachte in een Nederlandse cel de persoon is die zij voor een misdrijf zoekt, kan dat op grond van twee verschillende DNA-onderzoeken bijna niet worden vastgesteld.

Technische werkgroepen uit alle vijftien lidstaten hebben zich vier jaar lang gebogen over de beste methodes. Ook discussieerden ze over de vraag hoelang het materiaal bijvoorbeeld bewaard kon worden, en welke soorten materiaal onder de regeling zouden vallen.

Politiek gevoelig was de beslissing van gisteren niet. Maar de ministers hebben wel hard gevochten over de vraag hoe hoog de Europese straf moet zijn voor mensensmokkelaars. Zij kwamen daar niet uit, omdat bepaalde lidstaten (zoals Denemarken) één gemeenschappelijke strafmaat in de hele Europese Unie vonden rieken naar ,,het Europa van de politiepetten''. Geen enkel land is er happig op om haar nationale wetgeving al te veel aan te passen aan, zoals een diplomaat zei, ,,Big Brother in Brussel''. Omdat het besluit over de analyse van DNA geenszins betekent dat er een Europese databank komt de grote vrees van Eurosceptici –, konden de ministers van Justitie de discussie hierover met een gerust hart overlaten aan hun experts.

Het gaat puur om een afspraak tussen de lidstaten, de Europese Commissie heeft zich er niet mee bemoeid.

Nu de experts een gemeenschappelijke analysemethode gevonden hebben, hebben de ministers er dan ook met een hamerslag mee ingestemd.

    • Caroline de Gruyter