Edison Klassiek voor Brendel

De Edison Klassiek Oeuvreprijs 2001 is gisteravond in de Haagse Nieuwe Kerk uitgereikt aan pianist Alfred Brendel. De Edison Klassiek Trouw Publieksprijs ging naar tenor Andreas Scholl. Andere Edisons werden in verschillende categorieën toegekend aan een box met historische opnamen van het Concertgebouworkest o.l.v. Eduard van Beinum en het ensemble Mala Punica en het Kronis Quartet. Bij de koormuziek won een cd met werken van Ton de Leeuw door het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Ed Spanjaard. Bij de orkestmuziek ging de Edison naar een opname van Mahlers Tiende symfonie door de Berliner Philharmoniker o.l.v. Simon Rattle. Andere Edisons waren er voor tenor Ian Bostridge, Ensemble InterContemporain o.l.v. Pierre Boulez en een opname van Rameaus opera Dardanus o.l.v. Marc Minkowski. Bij de barokmuziek won de opname van de Matthaüs Passion door het Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe. Ook pianist Murray Perahia en cellist Pieter Wispelwey wonnen Edisons. De beste Nederlandse uitvoerend kunstenaar is pianist Paolo Giacometti. Pitch besteedt vanavond op Ned. 3 om 23.10 uur aandacht aan de uitreiking.