Data Jobnet op straat

De namen van tweehonderd sollicitanten die via vacaturesite Jobnet op zoek waren naar een nieuwe baan zijn door een fout van een medewerker van het bedrijf op straat terechtgekomen. Bij het versturen van een enquête over ,,de effectiviteit en de gebruiksvriendelijkheid van Jobnet'' zijn door een persoonlijke fout de emailadressen van alle geadresseerden zichtbaar gebleven. ,,Heel ironisch'', volgens een woordvoerder van het bedrijf. Alle tweehonderd ontvangers van de email hadden daardoor inzage in de lijst van werkzoekenden, waarvan een groot deel nog steeds bij een bedrijf werkt en in verlegenheid kan worden gebracht wanneer bekend wordt dat hij of zij wil vertrekken.

Veel klanten gebruiken de vacaturesites om zich te oriënteren op mogelijke alternatieven zonder direct van baan te willen veranderen. Toch kan het vervelende gevolgen hebben wanneer een werkgever ontdekt dat iemand zich oriënteert op een andere baan. Het kan de betreffende persoon een promotie kosten. Anonimiteit is juist een belangrijk voordeel van online vacaturebanken.,,We hebben direct een persoonlijk excuus naar alle gedupeerden gestuurd'', zegt een woordvoerder van Jobnet.

Alleen de emailadressen waren zichtbaar, niet de cv-gegevens. Doordat enkele sollicitanten een emailadres van een bedrijf zoals KLM en Philips gebruikten, in plaats van een anoniem emailadres, kon worden herleid waar deze mensen werkten. Het gaat volgens de woordvoerder van Jobnet om ,,niet meer dan vijf mensen''. ,,Het mag nooit meer gebeuren. We hebben maatregelen genomen zodat een mailtje dit pand niet meer kan verlaten voordat twee of drie mensen ernaar hebben gekeken.'' Een eventuele straf voor de medwerker die de fout heeft begaan is nog in beraad.