CHOCOLADECAKE MET MARSEPEIN

In Noord-Amerika gebruiken koks vaak `chocolate chips' voor het bakken van cakesoorten en de daar zeer populaire `chocolate chip cookies' en `choc choc chip ice cream'. Deze ronde chocolade stukjes hebben een doorsnee van ongeveer 1/2 centimeter en zijn in drie smaken verkrijgbaar; puur, melk en wit. Wat mij betreft, kunnen ze niet tippen aan de smaak van Nederlandse chocolade, maar hun formaat en het feit dat ze tijdens het koken niet helemaal wegsmelten zijn een groot voordeel. U kunt er het beste callets voor in de plaats gebruiken. Die zijn wel iets groter dan de chips, maar dat is niet zo belangrijk. U kunt ze bij goed gesorteerde noten/chocolade- of bonbonwinkels vinden.

Verwarm de oven voor op 180° C. Vet een cakevorm van 20 x 10 centimeter en 7 centimeter diep met een beetje plantaardige olie en bekleed de bodem met een vel bakpapier. Zet weg.

Doe de boter en suiker in een grote mengkom en klop met een elektrische handmixer tot een licht en luchtig mengsel. Voeg de eieren een voor een toe en klop goed na elke toevoeging.

Zeef de cacao met het bakmeel boven een kom en schep dan geleidelijk door het boter-eimengsel tot alles goed gemengd is.

Snijd de marsepein met een scherp mes in kleine blokjes en doe ze in een kom. Schep er dan de gehakte pure chocolade of callets door. Schep circa 4 eetlepels van dit mengsel uit en houd apart. Spatel de rest van het marsepein-chocolademengsel gelijkmatig door het cakebeslag. Schep het beslag in de voorbereide vormen en strooi de bewaarde 4 eetlepels marsepein-chocolademengsel gelijkmatig over de bovenkant.

Zet 45 tot 55 minuten in de oven, of tot de cake mooi gerezen is en stevig aanvoelt. Laat eerst circa 10 minuten in de vorm afkoelen. Stort de cake dan uit de vorm en laat verder op een rooster afkoelen. Snijd in plakken en dien op. U kunt deze cake in plasticfolie verpakt minstens een week in de koelkast bewaren.

    • Kim Maclean