CDA nu ook deel van college van Almere

Het CDA treedt toe tot het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Almere. Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar zal de stad worden bestuurd door een brede coalitie van VVD, PvdA, GroenLinks en CDA.

Gisteravond zijn de coalitiepartijen het eens geworden over de portefeuilleverdeling. Eerder deze maand raakte het stadsbestuur in crisis, toen wethouders van PvdA en GroenLinks uit het college stapten. Zij wilden niet meer met de VVD samenwerken omdat die partij haar onderwijswethouder bleef steunen. Het voltallig college was het erover eens dat wethouder P. van Hoogenhuizen slecht functioneerde, dat zij te weinig deed aan het lerarentekort en aan de problemen rond de komst van een openbare scholengemeenschap.

Tijdens een partijenoverleg zegde de VVD toe een motie van wantrouwen tegen de eigen wethouder in te dienen als zij niet uit zichzelf zou opstappen. PvdA en GroenLinks eisten daarbij dat de VVD verklaarde het college volledig te steunen. Vlak voor een speciaal belegde vergadering van de gemeenteraad diende Van Hoogenhuizen haar ontslag is. Ze was hiertoe alleen bereid als de VVD-fractie positieve woorden over haar functioneren sprak. In plaats van de motie van wantrouwen kwam de VVD inderdaad met een gunstige verklaring over de omstreden wethouder. Daarop stapten PvdA en GroenLinks uit het college.

In het nieuwe college zijn dezelfde wethouders teruggekeerd, op Van Hooghuizen na. Haar portefeuille is overgenomen door partijgenoot H. Smeeman. CDA-wethouder W. Faber heeft de portefeuille financiën gekregen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is bewust gezocht naar een verbreding van het college met een vierde partij. De coalitiepartijen hebben samen 27 van de 39 zetels in de raad. De VVD is met 12 zetels de grootste fractie. Van Hoogenhuizen was de tweede VVD-wethouder die in deze college-periode onder dwang van de raad aftrad. Eerder struikelde M. Velsink, die informatie over een juridische procedure had gelekt naar een ontslagen ambtenaar.