Bondscoach hekelt dopingreglementen

Louis van Gaal heeft gisteren stelling genomen tegen de bestaande dopingreglementen. De bondscoach is van mening dat de lage nandrolonwaarden die bij internationals Edgar Davids en Frank de Boer zijn ontdekt, om nuancering vragen. Van Gaal laakt de ondergrens (2 nanogram) die de wereldvoetbalbond FIFA en het Internationaal Olympisch Comité hanteren.

Davids kwam volgens zijn club, het Italiaanse Juventus, na correctie uit op 2.35 nanogram, bij De Boer werd aanvankelijk 8.6 geconstateerd. Van Gaal: ,,Maar het blijkt dat de normen wetenschappelijk niet zijn onderbouwd. Medici kunnen niet met zekerheid zeggen hoeveel nandrolon het lichaam zelf aanmaakt bij inspanningen. Er is in dit opzicht sprake van veel ruis. Daarbij vertellen specialisten mij dat een waarde van 8 totaal geen rendement oplevert. Laten we eerst eens duidelijkheid krijgen over nandrolon in het lichaam.''

Van Gaal heeft geen moment geaarzeld om de vermeende `dopingzondaars' Davids en De Boer op te roepen voor de komende WK-kwalificatiewedstrijd, zaterdag tegen Estland. Ook al is Davids in de Italiaanse Serie A voorlopig geschorst en wacht mogelijk ook De Boer uitsluiting als een dezer dagen de contra-expertise van zijn onderzoek door de UEFA bekend wordt gemaakt. De schorsing van Davids is (nog) niet overgenomen door de FIFA.

Davids is gisteren gehoord door het Italiaanse Olympisch Comité. De aanklager maakte bekend dat het onderzoek in deze zaak nog zeker anderhalve maand kan duren.