Betaald voetbal kiest voor Pieter Bouw

Prof. drs. Pieter Bouw (62) is gisteravond door een meerderheid van 26 clubs benoemd tot voorzitter van de nieuwe Raad van Toezicht van het betaalde voetbal. Zes clubs (Heerenveen, Willem II, Cambuur, Heracles, Veendam en Telstar) stemden tegen de aanstelling van de voormalige president-directeur van de KLM. Vier clubs (FC Groningen, FC Twente, MVV en Vitesse) onthielden zich van stemming omdat ze Bouw niet kennen.

In de Raad van Toezicht zullen verder Arie van Os (nu nog bestuurslid Ajax), Riemer van der Velde (voorzitter Heerenveen), Henk Schoorl (bestuurslid Volendam) en Gerard Bouwer (voorzitter betaald voetbal) zitting nemen. Het controlerend orgaan, dat moet functioneren als een raad van commissarissen boven een directie met managers van eredivisie, eerste divisie en KNVB, treedt 29 juni in werking.

De kandidatuur van Bouw kwam voor de meeste clubbestuurders op het laatste moment. Eerder waren Gaston Sporre (voormalig voorzitter FC Zwolle), Johan Stekelenburg (burgemeester Tilburg) en Ed D'Hondt (oud-burgemeester Nijmegen) genoemd. De laatste twee hadden geen belangstelling voor de functie.

Heerenveen stuurde gistermiddag een fax naar alle clubs met de oproep de kandidatuur van Sporre te steunen. De formateur van diverse sectiebesturen kon rekenen op de steun van 24 clubs, zo bleek enige weken geleden al in een enquête.

In de laatste algemene vergadering die werd voorgezeten door het bestuur betaald voetbal, kwam de brief van Heerenveen volgens voorzitter Bouwer nauwelijks ter sprake. Van der Velde, zelf kandidaat voor de Raad van Toezicht, was ook niet aanwezig om het standpunt van Heerenveen toe te lichten.

Daardoor was in de benoemingscommissie weinig oppositie tegen de kandidatuur van Bouw. Hij paste in het profiel van de neutrale voorzitter. Dat Bouw geen bestuurlijk verleden heeft in de voetbalwereld wordt juist als een voordeel ervaren. Rieks Kamps, voorzitter van Emmen en lid van de benoemingscommissie: ,,Voor het evenwicht in de Raad van Toezicht was het goed dat er een voorzitter kwam die geen binding heeft met een club, ook niet vanuit het verleden.''

Bouw is volgens Bouwer een fervent voetbalfan. Het lijdt geen twijfel dat hij door Arie van Eijden, eveneens lid van de benoemingscommissie, naar voren is geschoven. De directeur van Ajax heeft in de Arena te maken met commissaris Leo van Wijk, de huidige directeur van de KLM. Bouw is momenteel hoogleraar bedrijfskunde aan de Universiteit Twente. Hij bekleedt al een slordige dertien bestuursfuncties en commissariaten. Zo is hij lid van de Raad van Commissarissen van de Nederlandse Spoorwegen. Toen dat gisteravond in de vergadering bekend werd gemaakt, merkte Ajax-voorzitter Michael van Praag op dat dit heel nuttig kan zijn voor de (weinig populaire) combi-regeling voor supporters. Bouw moet voor de voetbalwereld ook deuren openen in politiek Den Haag.

Arie van Os werd voorlopig zonder enig voorbehoud benoemd in de Raad van Toezicht. Het bestuurslid van Ajax werd gisteren door de FIOD gehoord op verdenking van belastingontduiking en valsheid in geschrifte. Kamps: ,,Deze omstandigheid konden wij niet voorzien. Eerst zal zijn schuld bewezen moeten worden. Als dat is gebeurd gaan wij er vanuit dat Van Os zichzelf terugtrekt.''

    • Erik Oudshoorn