Asielzoeker krijgt geen internet

Het Platform Internet voor Alledag, dat morgen wordt gelanceerd, gaat asielzoekers niet aan internetverbindingen helpen. Het Platform, waarvan kroonprins Willem Alexander de voorzitter wordt, vreest dat het dan beschuldigd wordt van de `stimulering van de aantrekkingskracht van Nederland'.

Dit zegt Jan Louis Burggraaf van het Engels-Nederlandse advocatenkantoor Allen & Overy die bij het Platform betrokken is. Het Platform Internet voor Alledag is een initiatief van de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Terry Dornbush. Hij bracht onder anderen Hans Wijers, ex-minister van Economische Zaken, Ton Risseeuw (Getronics) en Anthony Burgmans (Unilever) bij elkaar om het nut van internet beter bekend te maken bij `gewone mensen'. Het Platform bedacht samen met bedrijven projecten die het nut van internet illustreren. Projecten voor duurzame landbouw, bijvoorbeeld. Een ander idee was om alle asielzoekers, die wachten op toelating, aan te sluiten op internet. Zij zouden zich zo kunnen voorbereiden op een baan. Allen & Overy stelde vast dat er behoefte was aan zo'n project maar dat asielzoekerscentra er geen geld voor hadden. Het project kwam niet van de grond. Burggraaf: ,,Justitie stond niet te springen om haar infrastructuur ter beschikking te stellen. Misbruik ligt op de loer.'' Asielzoekers zouden met internet andere asielzoekers naar Nederland kunnen helpen. Voor Allen & Overy en het Platform was dat reden genoeg om het project te laten rusten. ,,Wij kunnen het ons niet permitteren betrokken te raken in een politieke discussie.''

actueel pagina 17