Ajax ontkent belastingfraude

De directies van de voetbalclubs Ajax en NAC hebben gisteren geschokt gereageerd op de invallen door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), waarbij in totaal vijf personen werden aangehouden op verdenking van belastingfraude en valsheid in geschrifte. ,,Onze fiscalisten hebben bij alle transfers overleg gevoerd met de belastingdienst'', verklaarde Ajax-directeur Arie van Eijden gisteren in de Arena. ,,Daarom begrijpen wij niet wat met de transfers van Arveladze en Laudrup in 1997 fout is gegaan.''

Bij Ajax werden gisteren aanvaller Shota Arveladze en oud-penningmeester Arie van Os, tegenwoordig lid van de raad van commissarissen bij de Amsterdamse club, aangehouden voor verhoor. Zij zaten vandaag nog vast. Ook Maarten Oldenhof, in 1997 financieel directeur bij Ajax, werd vandaag nog ondervraagd. Directeur Van Eijden sprak van een ,,pijnlijk déjà vu''. In 1989 werd Ajax al eens veroordeeld wegens belastingfraude. Van Eijden werd geroyeerd en in 2000 gerehabiliteerd.

Volgens het openbaar ministerie heeft de fiscus een nadeel geleden van 5 miljoen gulden. ,,Het onderzoek richt zich vooral op de betalingen aan de spelers in de vorm van tekengeld bij het afsluiten van de transfer'', verklaarde Robert Meulenbroek, woordvoerder van het OM, vanochtend.

Bij NAC werd voorzitter Johan Peek gisteren aangehouden in verband met de transfer van Archil Arveladze, de tweelingbroer van Ajacied Shota, in 1997 van het Turkse Trabzonspor naar NAC. De zaakwaarnemers van de Georgische broers Arveladze, de Kroaat Benes, ontkende gisteren elke betrokkenheid. De inval in Breda wekte de woede van NAC-directeur Roelant Oltmans. ,,Ik vind het niet kies van de FIOD om onderzoek te doen, terwijl bij ons de vlag nog halfstok hangt na de dood van middenvelder Ferrie van Vliet. Bij mijn aantreden in 1999 heb ik al informatie verstrekt over de transfer van Archil Arveladze. Nu zei de FIOD voor één papiertje te komen. Ik hoop dat ze dat hebben gevonden.''

FRAUDE: pagina 13