Aanhangers Wahid gaan de straat op

Duizenden aanhangers van de Indonesische president Wahid zijn vandaag in de hoofdstad Jakarta en in Oost-Java de straat opgegaan om te protesteren tegen diens dreigende afzetting.

In de Oost-Javaanse stad Pasuruan gingen twee kerken in vlammen op. De provincie Oost-Java is de thuisbasis van Wahid.

De topconferentie van de G-15 (ontwikkelingslanden), die morgen zou bijeenkomen in Jakarta, gaat door, maar het aantal staatshoofden uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika dat zijn opwachting zal maken, is intussen gekrompen tot een handjevol. Veel leiders zijn bevreesd dat de plenaire zitting van het Indonesische parlement, die morgen beslist over het politieke lot van Wahid, zal ontaarden in ongeregeldheden op grote schaal.

De politie in de Indonesische hoofdstad is in staat van hoogste paraatheid gebracht en de hoofdstedelijke politiecommandant zei vanmorgen dat zijn mannen niet zullen terugschrikken voor ,,harde klappen'' als de zaak uit de hand loopt.

De coördinerende bewindsman van Sociale, Politieke en Veiligheidszaken, luitenant-generaal b.d. Susilo Bambang Yudhoyono, onthult vandaag in een interview met het dagblad Kompas dat de president gisterenmorgen op het punt heeft gestaan om twaalf uur 's middags de noodtoestand uit te roepen. Maar hij deinsde daarvoor terug onder zware druk van minister Yudhoyono en de chefs van leger en politie.

Wahid gaf vervolgens een beduidend zwakker geformuleerde order aan Yudhoyono om `de orde te herstellen'. Deze order is algemeen uitgelegd als niet meer dan een bevestiging van de ambtsopdracht van de minister. Politici noemden Wahids `proclamatie' ,,niets bijzonders''.

Wahid kreeg gisterenavond een kleine opsteker toen de procureur-generaal, Marzuki Darusman, liet weten dat het openbaar ministerie geen aanleiding ziet een strafrechtelijk onderzoek in te stellen tegen de president wegens twee gevallen van financiële malversatie. Het betreft de verduistering van 10 miljoen gulden uit de personeelspot van een overheidsdienst en een niet in de begroting opgenomen schenking van de sultan van Brunei.

Een parlementaire enquête naar beide zaken leidde in januari tot de juridisch zwakke conclusie dat ,,het vermoeden is gewettigd'' dat de president rechtstreeks is betrokken bij de affaires en was aanleiding voor het parlement om Wahid op 1 februari een eerste waarschuwing te geven.

De voorzitter van het parlement en tevens leider van Golkar, ooit de staatspartij onder het bewind van oud-president Soeharto, zei vandaag dat de beslissing van het OM geen gevolgen zal hebben voor de plenaire zitting van morgen.

Tijdens die zitting zal hoogstwaarschijnlijk worden besloten tot het bijeenroepen van een buitengewone zitting van het Volkscongres. Dit is het hoogste college van staat dat bestaat uit de 500 leden van het parlement en 200 vertegenwoordigers van provincies en maatschappelijke organisaties.

Tanjung zei dat de politieke grieven jegens Wahid niet meer alleen betrekking hebben op financieel wanbeheer, maar zich inmiddels uitstrekken tot diens ,,wanprestaties, houding en beleid''. Het bestuur van 's lands grootste partij, de nationalistische PDI-P van vice-president Megawati Soekarnoputri, liet vanochtend weten dat de fractie morgen zal stemmen voor een buitengewone zitting van het Volkscongres, die Wahid kan afzetten.

Enkele duizenden aanhangers van president Wahid zijn de afgelopen 24 uur aangekomen in Jakarta. Zij verzamelden zich vanmorgen rond het Nationale Monument in het centrum van de hoofdstad, niet ver van Wahids ambtspaleis. Zij dreigden met geweld mocht het parlement morgen besluiten tot een buitengewone zitting.

    • Dirk Vlasblom