Winst van Olijfcoalitie bij lokale verkiezingen Italië

De centrum-linkse Olijfcoalitie in Italië heeft gisteren de belangrijkste steden gewonnen in de tweede ronde van de burgemeestersverkiezingen, twee weken nadat de rechtse coalitie van Silvio Berlusconi zegevierde in de landelijke verkiezingen. ,,Er is geen dijkdoorbraak geweest, we gaan verder vanuit deze overwinning,'' zei een opgetogen Francesco Rutelli, lijsttrekker van centrum-links. ,,We hebben duidelijk gemaakt dat centrum-links nog in leven is, en sterk is.''

Berlusconi had alles op alles gezet om te proberen ook in de grote steden een rechts bestuur te krijgen. Hij heeft actief campagne gevoerd aan de zijde van de kandidaten van zijn coalitie in Rome, Napels en Turijn. Maar in Rome en Napels behielden de centrum-linkse kandidaten hun lichte voorsprong uit de eerste ronde, toen niemand een absolute meerderheid had behaald. In Turijn behaalde Sergio Chiamparino, met de stemmen van de communisten, een duidelijke zege.

Vooral de overwinning van Walter Veltroni in Rome is een opsteker voor centrum-links. De tactiek om te wachten met het debat over de nederlaag tegen Berlusconi tot na de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen, om niet helemaal te worden weggevaagd, heeft gewerkt. Veltroni kreeg 52,4 procent, tegen 47,6 procent voor Antonio Tajani, voormalig woordvoerder van Berlusconi.

Toch is dat debat onvermijdelijk. De komende weken en maanden valt een felle discussie te verwachten over de koers van links. Dat Veltroni slaagde in zijn alles-of-niets gooi naar het burgemeesterschap, kan daarbij een belangrijke factor worden. Deze Linkse Democraat was vice-premier toen Romano Prodi premier was. Hij zit, met Rutelli, op de lijn van meer eenheid binnen de coalitie en heeft steeds geloofd in de Olijfcoalitie. Zijn belangrijke tegenspeler, partijgenoot Massimo D'Alema, koestert grote twijfels over de overlevingskansen van die coalitie.

De nieuwe burgemeester van Napels wordt ex-minister van Binnenlandse Zaken Rosa Russo Jervolino. Zij kreeg 52,9 procent van de stemmen.

De lokale politiek is de afgelopen jaren een belangrijke bron van politieke vernieuwing geweest. Sinds 1993 worden de burgemeesters direct gekozen en hebben zij meer armslag. Dat heeft een aantal prominente politici opgeleverd, zoals Rutelli (ex-burgemeester van Rome), Antonio Bassolino (ex-Napels), Massimo Cacciari (ex-Venetië), Gabriele Albertini (bevestigd als burgemeester van Milaan voor centrum-rechts), en Riccardo Illy (ex-Triest). Ook op andere plaatsen heeft centrum-links, dat traditioneel goed scoort in het lokale bestuur, gewonnen.

    • Marc Leijendekker