Vrijdag wordt hectische dag voor beleggers

De actie op de financiële markten valt eind deze week te verwachten. Met Amerikaanse cijfers over de werkgelegenheid en de inkoopmanagersindices voor Europa en de VS.

Vrijdag wordt deze week de topdag voor beleggers, met een grote variëteit aan belangrijke cijfers. Op macro-economisch gebied is er de publicatie van de inkoopmanagersindices in zowel Europa als de VS. In Europa wordt de door het persbureau Reuters bijgehouden Purchasing Managers Index (PMI) verwacht over mei te zijn gedaald naar onder de 49 vanaf 49,3 in april. De National Association of Purchasing Managers-index (NAPM) in de Verenigde Staten wordt verwacht juist licht te zijn gestegen, van 43,2 naar 43,5. Een waarde onder de 50 suggereert een afname van de economische activiteit.

De maandelijkse klapper komt vrijdag in de vorm van de Amerikanse werkgelegenheidscijfers, de zogenoemde non-farm payrolls. Na de schokkende daling van 223.000 banen in april, die het werkloosheidscijfer opdreef naar 4,5 procent, wordt over mei ook een banenverlies verwacht, zij het milder: 25.000 minder, en een werkloosheid van 4,6 procent.

Nederlandse beleggers zullen gezien de internationale beursreacties op gegevens van dit kaliber niet aan vrijdag voorbij kunnen gaan, maar ook lokaal ligt er belangrijke informatie in het verschiet, in de vorm van de kwartaalcijfers van telecomconcern KPN. Ook de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis zal met kwartaalcijfers komen op woensdag, maar gezien de doorgaans egale winstontwikkeling worden daar geen grote verrassingen bij verwacht. Anders is dat vrijdag bij KPN. Een verbetering van de prestaties van het telecomconcern ligt, bij de eerste keer dat het bedrijf kwartaalcijfers publiceert, niet in het verschiet. Maar topman Smits zou wel de gelegenheid te baat kunnen nemen toe te lichten hoe het conern denkt verder te gaan met zijn mobiele-telefonietak KPN Mobile. Het geruchtencircuit (afsplitsing, gedeeltelijke verkoop van de Duitse dochter E-plus) is in volle gang.