TVM'ers zijn goed voorbereid op proces

Vanmiddag begon in Reims de rechtszaak tegen Priem, Moors en Michailov. De TVM'ers worden verdacht van het importeren, vervoeren en bezitten van gevaarlijke stoffen en het aanzetten tot dopegebruik.

De verdediging van TVM mag voor de buitenwereld curieus overkomen, zij laat volgens de betrokkenen aan duidelijkheid weinig te wensen over. De 104 ampullen EPO die de Franse douane in een materiaalwagen van de Nederlandse wielerploeg ontdekte, waren niet bestemd voor de renners maar voor nierpatiënten in een Russisch kinderziekenhuis.

De Russische ploegarts Michailov bewees zijn collega's ,,een soort vriendendienst zoals hij wel vaker deed'', verklaarde de Nederlandse advocaat Van Mierlo gisteren op een persconferentie in Reims. Volgens de raadsman heeft Michailov de EPO-bestemming onmiddellijk aan de Franse justitie kenbaar gemaakt. Hij zou later een niet gedateerde, aan Moskou geadresseerd fax, als bewijsstuk hebben overlegd.

Twee mecaniciëns van TVM waren in maart 1998 onderweg van Spanje naar Nederland, toen ze in het noorden van Frankrijk werden aangehouden met verboden producten. Ploegleider Priem werd op de hoogte gesteld, maar waarom bleef hij vier maanden na de dopingvangst het antwoord schuldig op de hamvraag: wat deed die EPO in die wagen? Priem zweeg tijdens de Tour, niet uit onwetendheid over het Russische kinderziekenhuis, zoals een woordvoerder van TVM gisteren suggereerde, maar omdat hij ,,overvallen werd door alle aandacht van de media'', verklaarde Van Mierlo.

De Franse justitie heeft deze week grotere belangen dan de ware toedracht van de 104 ampullen EPO. Zij wil aantonen dat TVM dope gebruikte in georganiseerd verband. Volgens onderzoeksrechter Madrolle zijn er genoeg aanwijzingen dat hiervan sprake was. Zij baseert zich op de nog geheime testuitslagen van het haar, het bloed en de urine die de renners in de Tour van 1998 moesten afstaan. Ook deed de Franse politie twee keer een inval bij TVM waarbij koffers met medicijnen werden meegenomen.

Drie Franse artsen hebben in opdracht van justitie het materiaal bestudeerd en schriftelijk verslag uitgebracht. Zij worden deze week als getuigen-deskundigen gehoord. Van Mierlo mocht gisteren niets zeggen over de bevindingen en beriep zich op le sécret d'instruction. Hij herhaalde wat hij eerder heeft gezegd; het rapport is veel minder opzienbarend dan de Franse krant Le Parisien drie jaar geleden suggereerde (en de Franse sportkrant l'Equipe vanmorgen nog eens dunnetjes overdeed).

Beide dagbladen schreven dat sommige renners destijds EPO, amfetaminen en corticosteroïden hebben gebruikt. Ze baseerden zich op het uitgelekte rapport bij justitie. L'Equipe noemde vanmorgen vier namen van betrokken renners: Knaven, Voskamp, Blijlevens en Oetsjakov.

,,Het is pertinent niet waar dat álle renners die spullen hebben gebruikt'', reageerde Van Mierlo gisteren. Hij heeft verschillende deskundigen naar het juridisch rapport laten kijken. Zij hebben schriftelijk melding gemaakt van hun bevindingen, maar verschijnen niet voor de rechter.

De Franse justitie verdenkt de TVM'ers van overtredingen op de douanewet én de oude dopingwet die in het voorjaar van 1998 nog geldig was. Het drietal wordt ook verdacht van het vervoeren van medicijnen (voor andermans gebruik) die in Frankrijk niet geregistreerd staan. Volgens l'Equipe hebben de renners, die nu niet worden verhoord, toegegeven dat ze zelf moesten opdraaien voor de medicijnen. Ook zou justitie een fax hebben onderschept waarin Priem gevraagd wordt medicijnen uit Italië mee te nemen.

De vierde beschuldiging van de Franse justitie heeft betrekking op Michailov. De Russische ploegarts beschikte in 1998 niet over de vereiste papieren. Hij was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Ploegbaas Priem bleef bij zijn standpunt dat de Franse justitie een kat en muis speelt met de buitenlandse verdachten. ,,Alles wat ik zeg, wordt tegen me gebruikt'', zei hij voorzichtig. ,,De Fransen zijn niet verliefd op ons. Ze moeten tegen een Rus en twee Nederlanders als winnaar tevoorschijn komen. Daar kunnen wij niet tegen vechten. Er zijn alleen maar verliezers in deze zaak'', meende Priem.

    • Jaap Bloembergen