Topatleten tegen voorstellen IAAF

Een groep van 47 atleten, onder wie de sterren Marion Jones en Maurice Greene, heeft bij de internationale atletiekfederatie (IAAF) een petitie ingediend. Daarin nemen ze stelling tegen het plan om de regels betreft de valse start te wijzigen.

De atletiekfederatie overweegt elke atleet die te vroeg start meteen te diskwalificeren. In de huidige bepalingen wordt een deelnemer pas na zijn tweede valse start uitgesloten van de wedstrijd. ,,De plannen zijn belachelijk'', stelde drievoudig olympisch kampioen Jones. ,,Je bent meteen uitgeschakeld als je een keer te vroeg weggaat. Dat is niet eerlijk.''

De valse-startregel wordt al toegepast bij atletiekwedstrijden op Amerikaanse universiteiten en scholen. De IAAF Grand Prix II-toernooien experimenteert dit jaar met de nieuwe uitvoering. Voor het WK in Edmonton in augustus neemt het congres van het IAAF een beslissing over de tpepassing van de versnelde diskwalificatie.

De wijziging van het reglement is een belangrijk onderdeel van een pakket aan maatregelen, waarmee de IAAF een snellere afhandeling van het wedstrijdprogramma wil bereiken.

In de andere voorstellen krijgen polsstokhoogspringers nog maar twee in plaats van drie pogingen om een hoogte te bedwingen. Discuswerpers en kogelslingeraars mogen nog maar vier in plaats van zes acties uitvoeren.