Te koop

Oud geld

Kantoor- en bureau-accessoires vervaardigd van oude bankbiljetten. Ringband vanaf ƒ14,95, mousepad vanaf ƒ9,95 en pen voor ƒ2,95 in kantoorvakhandel en op www.moneynotes.net

Vanaf nu verkrijgbaar: veel geld voor weinig. Een ringband gemaakt van briefjes van vijftig, een snip, een vuurtoren, briefjes van duizend gulden. En dat voor nog geen drie munten van vijf gulden. Het bedrijf MoneyNotes legde contact met Europese nationale banken en wist balen vol vernietigde en versnipperde bankbiljetten in te kopen. Die glimpjes van geld zijn inmiddels verwerkt in bureauartikelen: een collectie van 25 producten van organisers, briefpapier, enveloppen tot muismatten, pennen en fotoalbums. MoneyNotes noemt de serie `dubbel uniek', want geen exemplaar is hetzelfde en een geldsnippermap is een `uniek aandenken aan het Nederlandse bankbiljet'.

Wat de waarde is van deze serie is moeilijk te zeggen, met de prijs valt het wel mee. MoneyNotes rekent een paar gulden voor een pen en een tientje voor een muismat. Een medewerker van postzegelhandel Tinga in Drachten heeft wel oren naar de ringbanden. ,,Ik denk dat verzamelaars van bankbiljetten het leuk zullen vinden om zo'n exemplaar als stockmap te gebruiken. Het is toch geld geweest, ik hoop dat groothandels als Importa en Davo er ook iets in zien.''

Om het hoekje lijmen

Tesa Easy Stick is voor de adviesprijs van ƒ4,99 verkrijgbaar bij kantoorvakhandel en warenhuis. Voor meer informatie tel (036) 538 91 00.

De Easy Stick van Tesa is een uitvinding. Een plakstift met een driehoekige lijmstift. Al jaren plakken we met het ronde model en kwam niemand op het idee om iets te verzinnen voor de ongemakken. Foto's inplakken? Dilemma: óf de lijm komt niet tot in de hoekjes óf de lijm komt er wel, maar zit ook op de bladen van het fotoboek.

Dat kan natuurlijk handiger. Tesa bedacht de lijmstick in driehoekige vorm, `waardoor het nauwkeurig plakken van papier, karton en foto's gemakkelijker wordt'. De lijm heeft ook nog extra kleefkracht door een nieuw recept en is harder dan eerder, waardoor de driehoek de vorm behoudt. Als extra voordeel, werkelijk subliem, roemt Tesa de vorm `omdat de driehoek ook niet van het werkoppervlak kan vallen en dus altijd bij de hand is'. Mira Angelworte gebruikte de stick bij het inplakken van foto's. ,,Ik was begonnen met de ronde stift, maar dit is natuurlijk fijner. Eerder legde ik kranten op tafel, waarop ik dan zat te lijmen. Zo kreeg ik de hoeken mooi gelijmd, maar aan het eind had ik zwart vingers vol lijmresten en een heel slecht humeur.''

Zelfwarmende beker

Nescafé - Hot when you want. Blikje met koude koffie dat in drie minuten opwarmt door een binnenbusje met ongebluste kalk en water. Deze week verkrijgbaar in Groot-Brittannië, later misschien in Nederland. Info: Corus Packaging Plus, tel (0251) 493 186.

Warme koffie wanneer je wilt. Een thermosflesje mee de file of trein in is een oplossing, maar wat als iemand altijd over `verse' koffie wil kunnen beschikken, ook waar geen machine voorhanden is? Vanaf komende vrijdag staat in Groot-Brittanië `Nescafé - Hot when you want' in de schappen. Dat blikje is het resultaat van vijf jaar ontwikkelen door het Britse Thermotic Developments en Corus Packaging Plus (toen nog Hoogovens Pacakaging Steel).

De verpakking bestaat uit een gelaste driedelige buitenbus en een diepgetrokken binnenbus die daarin gemonteerd is. Dit binnenbusje wordt voor tweederde gevuld met ongebluste kalk en voor eenderde deel met water, gescheiden door een folie. Door de kunststof afsluiting aan de onderkant van het blikje in te drukken, komen kalk en water bij elkaar – wat voor de verwarming zorgt.

De verpakkingsexpert van de Haagse Keuringsdienst van Waren noemt het blikje ,,een interessant product, iets om scherp in de gaten te houden''. Is dat wel toegestaan, ongebluste kalk in blikje koffie? ,,Dan moet wel helemaal zeker zijn dat er geen enkele mogelijkheid is dat de ongebluste kalk uit het reservoir kan komen. Helemaal zonder gevaren klinkt het niet. Als het op de Nederlandse markt komt, zullen we het onderzoeken.''

    • Renske Schriemer