Opinie

    • Youp van ’t Hek

Supporter

Feestinflatie. Toen ik ooit 18 werd mocht ik van mijn ouders een klein feestje geven. Mijn beste vrienden en vriendinnen, een verdwaalde neef, twee buren en een oom en tante hielden een avond lang de stemming er in. Bij elkaar een man (m/v) of twintig. Tegenwoordig huren ouders voor hun kroost een kroeg of restaurant af en wordt de halve school, buurt, vrienden, vrienden van de ouders en de totale sportclub uitgenodigd. Zwaar gecaterde bijeenkomsten. Zelfs kinderen van drie geven al een verjaardagspartijtje. Feestinflatie.

Dus ik was niet verbaasd toen de veelvoudig Europa-Cupwinnaar Ajax een ereronde maakte omdat ze derde waren geworden. Ik ben er alleen niet bijgebleven. Ben lekker op huis aan gegaan. Daar zag ik dat Utrecht een tocht door de grachten maakte omdat ze vijfde waren geworden. Hoeveelste? Vijfde. Ik zag een uitzinnige massa met zelfs mensen in het water. Dus je bent Japanse toerist, loopt door de Domstad, ziet het feest en vraagt aan een willekeurige voorbijganger: `Why?' En de Utrechter legt dan uit dat de plaatselijke FC vijfde is geworden. `Vaifde!! Fifth.' De verbaasde Jap snapt er niks van en vraagt zich later af hoe het feest van nummer twee er uit zal zien, laat staan dat van de kampioen.

Voor FC Twente kwamen zeventigduizend mensen hun huis uit. Hoeveel? Zeventigduizend. Wat was er gebeurd? De Amstel Cup gewonnen. De wat? De Amstel Cup. Dat was vroeger toch een soort troostprijs? Niet meer.

Ik schrijf dit stukje in grote haast. Waarom? Moet naar het Amstelhotel. Daar geven de ouders van Henk, een van de beste vriendjes van mijn zoon, een uitgebreide lunch omdat hun zoon zijn zwemdiploma A heeft gehaald. Bij B volgt een echt feest. Daarna door naar L'Europe, waar ik met een borrel het uitlopen van de Avondvierdaagse van de kleine Sam ga vieren en daarna door naar Hotel New York in Rotterdam. Hansje heeft zijn verkeersdiploma! Heerlijke tijd.

    • Youp van ’t Hek