STE dreigt Fortis met boete voor rol bij Via Net.Works

De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) is van plan Fortis Bank een boete op te leggen van 20.000 gulden. De beurswaakhond verwijt de bank vorig jaar bij de beursgang van Via Net.Works zijn eigen belangen voorrang te hebben gegeven boven die van zijn cliënten.

Dat heeft Fortis Bank dit weekeinde bekend gemaakt. De bank zal zich verweren tegen het voornemen van de STE. De klacht heeft betrekking op de rol van MeesPierson, waarvan Fortis Bank eigenaar is, als zogenoemde co-lead manager bij de emissie van het internetbedrijf in 2000.

Bij de toewijzing had MeesPierson ruim 67.000 aandelen Via Net.Works apart gezet in geval van `klachten van beleggers als reactie op de toewijzing'. Van deze aandelenbuffer blijkt MeesPierson er 47.450 te hebben verkocht voor eigen rekening, tegen een koers 89 euro. Volgens de STE heeft MeesPierson daarbij zijn eigen belangen laten prevaleren boven die van zijn klanten. Om wat voor belangen het hier precies gaat, wilde zowel Fortis Bank als STE vanochtend niet kwijt.

Via Net.Works kreeg vorig jaar 11 februari 2000 een notering in Amsterdam èn aan de schermenbeurs Nasdaq. In Amsterdam steeg het aandeel van een emissiekoers van 21 euro naar een slotkoers van 89 euro. Er werden daarbij op de beurs voornamelijk bestens-orders (`koop tegen elke prijs') uitgevoerd. De notering in de VS had pas later op de dag plaats; daar bleef het fonds de eerste dag steken op een niveau van 40 dollar.

De kopers in Amsterdam zagen mede daardoor op de eerstvolgende handelsdag de waarde van hun stukken halveren. Deze chaotische gang van zaken leidde tot grote woede bij beleggers. Een groep van enkele honderden gedupeerde aandeelhouders heeft inmiddels advocaat W. Schonewille van het Haagse kantoor Barents & Krans in de arm genomen. De beleggers dreigen MeesPierson met een schadeclaim van 30 miljoen gulden.