Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor het bezoek van minister De Grave aan de Nederlandse mariniers in Ethiopië en Eritrea, die 11 juni weer naar Nederland terugkeren. De spanning in het gebied is echter nog steeds voelbaar. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Onder meer een reportage uit de Gaza waar sinds de gewapende Palestijnse intifadah de kinderen onder twee vuren liggen. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Waskracht! Portret van Joost Nauta, een zwaar lichamelijk gehandicapte jongeman en zijn stichting: de Bordercross Foundation. Deze stichting organiseert individuele vakanties voor zwaar gehandicapten om zo de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Nauta laat zien wat er nog wel mogelijk is wanneer je door een ernstige handicap wordt beperkt. Ned.3, 19.55-20.23u.

Dokwerk: Een praalgraf voor een prins. Documentaire over de restauratie van het praalgraf van Willem van Oranje in Delft. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.23-22.00u.

Kwesties. Eerste aflevering van een driedelige serie over een vrouwengevangenis in Kopenhagen. Canvas, 20.55-21.45u.

De mensen van de thuiszorg. In deze vijfde aflevering van een serie gaat het onder andere over een ruzie tussen een moeder en een dochter en een man die door drugsgebruik alles verloor. Ned.1, 22.27-22.56u.

Document: Adieu, Mr. Philips, adieu. Slot van een tweeluik over Cor Boonstra, oud-topman van Philips. Vandaag de zakelijke en persoonlijke dieptepunten uit zijn leven. Ned.1, 22.56-23.39u.

Hitler's Lost Sub. Eerste deel van een tweeluik over het onderzoek van de Amerikaanse duiker John Chatterton naar de rol van de Duitse onderzeeërs in de Tweede Wereldoorlog. In 1991 vond Chatterton een wrak, 60 mijl uit de kust van New Jersey. Hij tracht te achterhalen hoe de onderzeeër aan zijn einde kwam. Zo trof hij in het wrak nog intacte torpedo's aan en de overblijfselen van bemanningsleden. NGC, 23.00-24.00u.

AMUSEMENT

Crufts 2001. Slot van een serie uitzendingen over de jaarlijkse hondenshow in Birmingham met de bekendmaking van de winnaars. BBC2, 19.45-22.00u.

SPORT

Tennis. Samenvatting van de eerste dag van het Open Franse Tenniskampioenschap op Roland Garros in Parijs. Sjeng Schalken, Jan Siemerink en Raemon Sluiter vertegenwoordigen de Nederlandse heren. Kristie Boogerd, Amanda Hopmans en Miriam Oremans de dames. Ned.2, 19.05-19.55u.

In de ban van sport. Laatste aflevering gaat over oud-bokser Regilio Tuur die zich in New York voorbereidt op een comeback. RTL5, 22.35-23.05u.

KUNST

Arena. Dennis Hopper, Johnny Depp en John Torturro spelen episodes uit de levens van de profeten van de `Beat generation' zoals Ginsberg, Kerouac en Burroughs. BBC2, 0.30-1.30u.

FILM

Jungle2jungle (John Pasquin, 1997, VS/Fr.). Fantasieloze formulefilm biedt staaltje family bonding waar Amerikanen dol op zijn. Vader Tim Allen komt nader tot zijn voorheen onbekende zoontje dat door de moeder bij een indiananstam in het Amazonegebied is opgevoed. Contrast met de stadsjungle van New York en het echte oerwoud levert enkele running gags op. BBC1, 18.35-20.10u.

. Flodder (Dick Maas, 1986, Nederland). Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-22.35u., met reclame.

. A Few Good Men (Rob Reiner, 1992, VS). Ouderwets-elegante filmvertelling hekelt militaire zelfgenoegzaamheid en macho-rituelen, maar wil vooral vermaken door acteurs te laten excelleren: legeradvocaat Tom Cruise verdedigt twee van moord beschuldigde mariniers en durft de gevreesde kolonel Jack Nicholson aan een kruisverhoor te onderwerpen. Ook met Kiefer Sutherland, Demi Moore. V8, 20.30-22.50u., met reclame.

. Speed (Jan de Bont, 1994, VS). Buitengewoon succesrijk, Amerikaans regiedebuut van Nederlandse cameraman biedt eersteklas kermisvertier en is het prototype van wat de Amerikanen een `rollercoaster ride' noemen: een enerverend ritje waarbij men geen tijd heeft om zich de mankemen-

ten aan het scenario te realiseren. Stadsbus vol nietsvermoedende passagiers mag niet langzamer dan 80 kilometer rijden, anders vliegt hij de lucht in. Met Keanu Reeves, Sandra Bullock, Dennis Hopper. BBC1, 22.00-23.50u.

Mui du du xanh / L'odeur de la papaye verte (Hung Tran Anh, 1993, Frankrijk/Vietnam). In Cannes als beste speelfilmdebuut onderscheiden, rigide stijloefening over de `dienstbaarheid van de Vietnamese vrouw'. Uit subtiele gebaren en symbolen moet de kijker het verhaal reconstrueren over 10-jarig meisje dat in 1951 dienstmeid wordt bij een rijke familie. Volledig in een Franse studio opgenomen. TV5, 22.15-24.00u. & 1.05-3.00u. en morgen, 14.15-16.00u.

The Kiss (Pen Densham, 1988, VS). Griezelfilm. Tiener Meredith Salenger vermoedt met recht dat tante Joanna Pacula een heks is. V8, 23.20-1.00u., met reclame.

Army of One (Vin Armstrong, 1993, VS). Actiefilm met Dolf Lundgren als een ten onrechte van moord beschuldigde, voortvluchtige. BBC1, 0.20-2.00u.

Lust for Life (Vincente Minnelli, 1956, VS). Vermaarde Hollywoodproductie over leven en werk van Vincent van Gogh probeerde kleurgebruik van de schilder te imiteren en is voor alles een verbeelding van de Mythe van de Getergde Kunstenaar. Bewonderenswaardige hoofdrol van Kirk Douglas, Oscar voor Anthony Quinn's bijrol van Gauguin. ARD, 0.50-2.45u., nagesynchr.

Stand-in (Tay Garnett, 1937, VS). Smakelijk satire op Hollywood. Leslie Howard dient bijna failliete studio te reorganiseren. Met Humphrey Bogart als drankzuchtige producent. Morgen, BBC2, 14.10-15.40u., zwart-wit.