RSC verlaat Londen

The Royal Shakespeare Company (RSC), een van de belangrijke Britse toneelgezelschappen, verlaat Londen. Hiermee wil directeur Adrian Noble het oude instituut flexibeler en toegankelijker voor het brede publiek maken.

The Royal Shakespeare Company huist sinds 1982 in The Barbican Center, een modern, bunkerachtig gebouw ver weg van de Londense theaterwijk West End. Noble wil in Londen niet meer aan één theater vastzitten. Twee nieuwe RSC-stukken komen nu in West End uit. Het hoofdkwartier in Shakespeare's geboorteplaats Stratford blijft wel gehandhaafd en wordt uitgebreid met een nieuwe toneelschool. Om het instituut flexibeler en populairder te maken wil Noble verder kortlopende contracten voor acteurs invoeren. Met deze maatregel hoopt hij bijvoorbeeld beroemde filmacteurs te engageren, die alleen maar korte verbintenissen willen aangaan. De verandering werpt meteen vrucht af: acteur Ralph Fiennes speelt volgend seizoen in Ibsen's Brand.