Roda strompelt naar UEFA Cup

Door een 3-2 nederlaag bij RKC liep Roda JC gisteren een plaats mis in de voorronde van de Champions League.

De spelers van Roda JC en hun afscheid nemende coach Sef Vergoossen diskwalificeerden zichzelf gisteren als een kleurloos ploegje uit de provincie, dat een plaats in de UEFA Cup nederig in dank aanvaardde. Geen moment geloofden de Limburgers in een overwinning bij RKC, waardoor ze hadden mogen aansluiten in het voorportaal van de Champions League. Bij een 3-0 achterstand zette Roda zelfs deelname aan de UEFA Cup op het spel. Maar de twee verlossende treffers van invaller Lawal verleidden coach Vergoossen zelfs tot de bizarre conclusie dat in Kerkrade ,,de beeldhouwers aan het werk mogen om 25 standbeelden van de spelers te maken''.

Volgens Vergoossen wierp de ,,slechtste wedstrijd van het seizoen'' hooguit een smetje op de prestatie van Roda JC, dat zich ondanks de jaarlijkse renovatie van het elftal weer keurig bij de beste vijf ploegen van de eredivisie had gevoegd. En dus vlogen in Waalwijk geen schoenen door de kleedkamer van Roda JC en werd niet één keer hardop gevloekt, terwijl het team de derde plaats zonder enige weerstand uit handen had gegeven. De wetenschap dat RKC al sinds april vorig jaar in eigen huis ongeslagen is en dat de laatste zege voor Roda in Waalwijk alweer uit 1996 dateerde, werkte verlammend op de spelers. ,,We hadden in het hoofd al van RKC verloren, toen de wedstrijd nog moest beginnen'', erkende Lawal.

De door trainer Vergoossen wederom gepasseerde strateeg Van de Luer besefte bij een uitzichtloze 3-0 achterstand dat Roda JC een fatale grens was genaderd. Op dat moment had RKC nog één doelpunt nodig om de Limburgers ook op doelsaldo te achterhalen en mogelijk een play-off af te dwingen voor deelname aan de UEFA Cup. Maar in één zin illustreerde de 35-jarige middenvelder met welke instelling Roda aan het cruciale duel met RKC was begonnen. ,,We wisten dat we met 3-0 mochten verliezen om ons te plaatsen voor de UEFA Cup.'' Met die even naïeve als misplaatste benadering legde Roda niet alleen de rode loper uit voor Ajax, maar onderstreepte het vooral zijn bescheiden ambities.

Hoewel Vergoossen benadrukte dat hij tegen RKC vijf aanvallende voetballers had opgesteld, overheerste de behoudzucht bij Roda, waar de meeste spelers een karikatuur van zichzelf waren. Het defensieve denken werd pas verlaten, toen de scoringsdrift van FC Utrecht en het voor RKC zo fraaie perspectief Roda tot een demarrage dwong. Prompt produceerde de Nigeriaanse invaller Lawal met speels gemak twee treffers in de laatste vier minuten van het duel, waarbij zowel de acteurs als de toeschouwers in gedachten op de velden van de concurrenten verkeerden. Berustend accepteerde Roda de nederlaag, die ten onrechte als een overwinning werd uitgelegd.

Ook nu vertolkte Van der Luer de stemming in de ploeg. ,,Wij hebben niks te zoeken in de Champions League, dat heeft deze wedstrijd wel weer bewezen. En laten we eerlijk zijn: als Ajax, Feyenoord en Vitesse na de winterstop niet zoveel punten hadden verspeeld, mochten we al blij zijn met een vijfde plaats.'' En coach Vergoossen, ironisch: ,,In de euforie over onze derde plaats werd al gesuggereerd dat we nog kampioen konden worden, terwijl PSV de schaal al in zijn handen had. Dat optimisme was niet reëel. Aan het begin van dit seizoen gaf ik ons nog geen enkele kans op het bereiken van de top-vijf. Daarom mag Limburg trots zijn op Roda JC.''

Met een cynische ondertoon nuanceerde RKC-coach Martin Jol de lofzang van zijn collega met de stelling dat ,,in Waalwijk op elke hoek van de straat een standbeeld mag worden opgericht voor RKC''. Het zou immers pas echt een wonder zijn geweest als de club met de op één na kleinste begroting van de eredivisie in zijn kneuterige stadion Europees voetbal had mogen spelen. Desondanks koerste RKC na doelpunten van topscorer Hoogendorp, rechtsback Lameij en het speelse talent Redan af op een stunt, die niet alleen door Roda JC werd bedorven.

Met evenveel punten (59) als Roda JC, FC Utrecht en het eveneens voor de UEFA Cup uitgeschakelde Vitesse eindigde RKC dit seizoen als zevende, met dank aan FC Groningen, dat zich volgens RKC-trainer Jol en zijn spelers wel erg gewillig op de slachtbank had laten leggen. ,,Zelfs een caféploeg verliest niet met 6-0 bij FC Utrecht'', schamperde de Joegoslavische middenvelder Petrovic. Maar coach Jol vreesde vorige week al het ergste, toen hij na de zege op FC Groningen ,,diep in de ogen had gekeken'' van zijn collega Jan van Dijk, de nieuwe trainer van Roda JC. ,,Van Dijk vertelde me dat het seizoen voorbij was en dat hij naar vakantie snakte'', mopperde Jol. ,,Ik vind het een vreemde zaak dat Groningen zich zo laat wegspelen. Is Van Dijk wel in Utrecht geweest?''

Maar alleen Jol hield een kater over aan de voor RKC pijnlijke apotheose van de competitie. Petrovic liet zich met zijn teamgenoten uitbundig huldigen na ,,een fantastisch seizoen, dat het publiek in Waalwijk wellicht nooit meer meemaakt''. Coach Jol maakt zich immers zorgen over de vergrijzing van zijn elftal. Petrovic: ,,Iedereen denkt dat ik een jonge God ben van 25 jaar. Maar ik ben een oude man van 35.''

    • Robèrt Misset