Leger Macedonië herovert dorpen op Albanese rebellen

Het Macedonische leger heeft het afgelopen weekeinde in het voortgezette offensief tegen de Albanese rebellen enkele dorpen langs de grens met Kosovo veroverd.

Het leger paste zaterdag en gisteren een nieuwe tactiek toe in de strijd tegen het guerrillaleger van de Albanezen: het omsingelde dorpen eerst, waarna de dorpen met artillerie vanaf de grond en met gevechtshelikopters werden gebombardeerd. Vervolgens werden de dorpen bestormd door militairen, die zehuis voor huis doorzochten. Tot dusverre werden de dorpen eerst uitvoerig gebombardeerd. Aldus kregen de rebellen de gelegenheid zich in de bergen terug te trekken en veroverden de Macedonische soldaten geheel verlaten dorpen.

Zaterdag namen de Macedoniërs Vaksince in, een van de twee belangrijkste bolwerken van het Albanese Nationale Bevrijdingsleger UÇK. Het dorp bleek geheel leeg: er werden noch rebellen, noch burgers aangetroffen. Vrijdagavond was het nabijgelegen dorp Lojane veroverd. Gisteren verplaatsten de UÇK-rebellen de strijd naar Matejce, een dorp waar zowel Albanezen als Macedoniërs wonen en waar het UÇK gisteren het politiebureau aanviel.

De Macedoniërs uitten zich gisteren optimistisch over de mogelijkheid, de strijd in het noorden militair te beslechten. De rebellen zouden in verwarring verkeren, vooral door de dood van de UÇK-leider voor de regio Kumanovo. Sabil Limani, alias `De Tijger'. Hij zou zijn gesneuveld. Zijn dood is niet bevestigd door de Albanezen.

Sinds gistermiddag concentreert de strijd zich rond de dorpen Slupcane, Matejce en Otlja. In Skopje zijn beweringen van een Macedonische politieman, als zou het UÇK het politiebureau van Matejce hebben omsingeld en een deel van het dorp hebben ingenomen, tegengesproken.

De meeste inwoners van de gevechtszone hebben zich de afgelopen dagen te voet in veiligheid gebracht. De meesten zijn over de naburige grens met Kosovo of Servië gevlucht. Sommige vluchtelingen hebben gezegd slecht te zijn behandeld door de Macedonische soldaten. De inwoners van het afgelegen gehucht Runica zeiden dat de Macedoniërs hen op de vlucht dreven en hun huizen in brand staken. Sommige dorpelingen zouden zijn mishandeld.

In Skopje komt vandaag Javier Solana, bij de Europese Unie verantwoordelijk voor buitenlands en veiligheidbeleid, aan. Hij wil de stand van zaken in de crisis bespreken met de Macedonische autoriteiten en met de leiders van alle politieke partijen.