KROKANTE SARDIENTJES

Krokant gebakken sardientjes zijn een lekkernij. Voorwaarde is dat de sardientjes zo vers mogelijk gekocht zijn zodat het visvlees nog stevig is. De sardientjes worden gepaneerd met harde tarwebloem (of bij gebrek daaraan griesmeel) dat door zijn griffige structuur minder vet absorbeert en een mooi dun korstje vormt.

Dit visgerechtje kan zowel warm, lauw als op kamertemperatuur worden geserveerd. Het is bovendien goed voor te bereiden en heeft slechts een korte eindbereiding. Ideaal als er vrienden komen eten. Wie moeite denkt te hebben met het schoonmaken van de visjes, die bedenke dat het een niemendalletje is vergeleken bij het schonen van baby's in poepluiers; en dat laatste weerhoudt geen zinnig mens van het krijgen van baby's. Dus vooruit met dat visje.

Bereiding: Trek de kop van de sardientjes af, duw met de duim de buikopening in de richting van de staart verder open en verwijder de ingewanden. Trek het middengraatje voorzichtig los (zorg dat het visvlees niet scheurt) en knip het bij de staart af. Wie met beleid te werk gaat houdt twee filets over die in het midden nog aan elkaar vastzitten zodat een plat en vlindervormig visje wordt verkregen. Spoel de sardientjes af met koud water, dep ze droog en leg ze naast elkaar op een snijplank. (Tot zover eventueel de voorbereidingen.) Bestrooi de visjes vlak voor het bakken met zout en laat het visvlees iets opharden.

Verhit intussen een laagje olie in een ruime bakpan (of gebruik twee bakpannen) op hoog vuur tot de damp er bijna afslaat. Pak de sardientjes bij de staart op en haal ze aan weerszijden door de harde tarwebloem. Bak de visjes 1/2 minuut aan iedere kant in de hete olie tot ze een krokant en lichtgeel korstje hebben gekregen; keer ze met een soepel bakmes om zodat ze niet kapotgaan. Laat de visjes kort uitlekken op vetvrij papier, leg ze op een platte schaal en houd ze warm in een lauwwarme oven terwijl de resterende visjes worden gebakken. Garneer de krokante sardientjes met de partjes citroen.

    • Florine Boucher