Keramiek Iran naar museum

Het Nationaal Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden heeft een voor ons land unieke verzameling Perzisch aardewerk geschonken gekregen uit een privé-verzameling. Hillegonda Janssen uit Vinkeveen gaf het museum ongeveer 250 aardewerken voorwerpen uit de prehistorische en islamitische periode van Iran. De expositie Keramiek uit Iran werd zaterdag geopend door de Iraanse vice-ambassadeur Mohammed Khodadadi. Het is de omvangrijkste collectie Perzisch aardewerk van ons land. Alleen het Haags Gemeentemuseum heeft een verzameling, waar echter prehistorische voorwerpen ontbreken. Janssen begon in de jaren zestig met de opbouw van haar collectie toen ze enkele maanden in Teheran woonde. Ze reisde er nadien nog vele malen heen, om via antiquairs, archeologen en musea nieuwe voorwerpen aan te kopen. Tot voor kort had ze haar collectie thuis. Enkele jaren geleden benaderde ze het Friese keramiekmuseum. Directeur Cees van 't Veen van het Princessehof is zeer ingenomen met de schenking: ,,De collectie is met veel discipline, geduld en uithoudingsvermogen opgezet en van groot belang voor het museum. De komende jaren gaan we intern verbouwen en uitbreiden en krijgt het Perzisch aardewerk hier een permanente plaats.''

Het oudste voorwerp op de tentoonstelling is een kommetje uit 4000 v.Chr. ,,De expositie geeft een mooi overzicht van de prehistorische tot en met de islamitische periode van 800 n.Chr.'', aldus conservator Willem Terlouw. Het prehistorische Perzische aardewerk is ongeglazuurd en de vormen ervan zijn vaak afgeleid van metalen voorwerpen. Het islamitische aardewerk kenmerkt zich door afbeelding van teksten uit de koran en een metaalachtige glans. De voorwerpen kwamen in de jaren vijftig en zestig naar boven bij opgravingen.