Internationaal

LONDEN

De beurs in Londen is gesloten in verband met Bank Holiday. In Amerika zijn de beurzen dicht wegens Memorial Day.

FRANKFURT

Op alle Europese beurzen die vanochtend geopend waren keken beleggers uit naar morgen, wanneer de index van het Amerikaanse consumenten vertrouwen wordt gepubliceerd. Beleggers en analisten zijn benieuwd of de renteverlagingen uitwerking hebben op de consumenten.

Op de beurs in Frankfurt viel het fonds DaimlerChrysler in negatieve zin op. Het autoconcern roept 515.000 Chryslers Neon terug naar de garage wegens een mogelijk defect aan de rembekrachtiging. De waarde van het fonds van het automobielconcern daalde drietiende procent naar 56,10 euro. De DAX-index stond na het middaguur met een kleine winst van 0,1 procent op 6.230 punten.

PARIJS

De CAC-index van meest verhandelde Franse aandelen steeg vanochtend in waarde. Producent van verzorgingsproducten L'Oréal liep daarin voorop. De winst van L'Oréal werd ingegeven door het vermoeden onder beleggers dat een dalende koers van de euro een toenemende export tot gevolg zal hebben. ,,Ieder bedrijf met een flinke afname van zijn producten in de Verenigde Staten kan van een zwakke euro profiteren'', zegt een Franse vermogensbeheerder. L'Oréal verkoopt haar producten in Amerika onder de namen Maybelline en Lacôme.

De CAC steeg vanochtend met 0,6 procent naar 5.617 punten.

Ook Total Fina Elf, 's wereld drie na grootste aan de beurs verhandelde olieconcern, ging vanochtend omhoog. Het aandeel steeg met 0,9 procent tot 175,8 euro nadat de Britse pers vanochtend schreef dat het olieconcern onderzoek doet naar een pijpleiding van de Kaspische Zee naar Iran.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is de nieuwe week begonnen met een klein verlies. De Nikkei-index zakte met 28,15 punten naar 13.737,77 punten. Dat komt overeen met een daling van 0,2 procent.

Het verlies kwam voornamelijk voor rekening van de aandelen in de bankensector. Zorgen over het niet meer kunnen terugvorderen van eerder verstrekte leningen staken weer de kop op. De stemming werd verder bepaald door de dalingen die de effectenbeurs van New York afgelopen vrijdag heeft laten zien.

Het aandeel Isuzu Motors was een van de stijgers. De onderneming maakte bekend meer op de kosten te willen besparen. Er verdwijnen de komende drie jaar 9.700 banen. Isuzu had eerder laten weten 3.000 arbeidsplaatsen te willen schrappen.