Haider: Schröder gedraagt zich als feodale landheer

Bij zijn eerste officiële bezoek aan Oostenrijk sinds het aantreden van de regering-Schüssel heeft de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder alle contacten met rechtspopulistische regeringpartij FPÖ gemeden. Volgens FPÖ-kopstuk Jörg Haider heeft Schröder zich gedragen als ,,een negentiende-eeuwse feodale landheer met een dikke sigaar en een grootse stijl''. Ook in eigen land is kritiek. Edmund Stoiber, leider van de Beierse CSU, noemde het ,,ongebrijpelijk en benepen'' dat Schröder eerst gesprekken voerde met de oppositionele SPÖ. Volgens Guido Westerwelle (FDP) was er sprake van voor de buitenlandse politiek ,,waardeloos kanselierstoerisme''. Schröder zei in het gesprek met zijn Oostenrijkse ambtsgenoot Wolfgang Schüssel dat hij geen spijt heeft van deelname aan de EU-sancties, maar dat hij het verleden achter zich wil laten en wil werken aan een goede relatie.