Grens baby's bij 25 weken

Het Leids Universitair Medisch Centrum zal in principe kinderen niet meer medisch behandelen die veel te vroeg worden geboren na een zwangerschap van minder dan 25 weken. Die baby's zullen daardoor kort na hun geboorte overlijden.

Het ziekenhuis sluit zich daarmee enigszins aan bij de andere Nederlandse neonatologiecentra die pasgeborenen over het algemeen pas na een zwangerschapsduur van 26 weken behandelen.

Het besluit is volgens de Leidse hoogleraar neonatologie dr. F. Walther genomen op grond van onderzoeken waarin bij veel te vroeg geboren kinderen werd gekeken hoe het hen in kinderjaren en puberteit vergaat. Van de baby's die in 1996 en 1997 in Leiden na een zwangerschap van 23 of 24 weken werden geboren en behandeld, stierf tweederde. De helft van de overlevenden had op tweejarige leeftijd een ernstige handicap.

Walther: ,,De in 1983 begonnen studie, waarvan vorige week nieuwe resultaten in het nieuws kwamen, laat zien dat de kinderen die op tweejarige leeftijd niet gehandicapt zijn, later alsnog vaak leermoeilijkheden en gedragsproblemen krijgen.''

De andere negen neonatologiecentra in Nederland hebben de gewoonte om in principe pas na een zwangerschap van 26 weken een behandeling te beginnen. Walther: ,,Leiden behandelde altijd vroeg. Landelijk is er geen hard protocol voor. De grens van 26 weken is ook niet zo gek. Dan is de sterfte onder de 20 procent gekomen.''

Walther: ,,Het morele probleem met de 24-wekers die je niet meer behandelt, is dat je 1 op de 6 laat gaan die op een of andere manier zouden blijven leven. Je kunt altijd besluiten een proefbehandeling in te stellen. Maar in principe stel je een grens en die hebben we nu een week opgeschoven.''